Gå til indhold

Familieplejer

Pia vandt sag om kommunens ferie-fejl

Det skal de ikke slippe afsted med, tænkte Pia Thorsdal, da der manglede tre ugers ferie på hendes ferieopgørelse. Men hun havde ikke kræfter til at kæmpe kampen. Nu to år senere har hun fået ferien udbetalt. Det var altafgørende, at kredsen hjalp mig, fortæller hun

12. oktober 2022

Artikel
Pia Thorsdag_1128x600.png
Man skal lade være med at give op på forhånd, men tro på, at fagforeningen kan hjælpe, lyder rådet fra Pia Thorsdal, der med hjælp fra Socialpædagogerne Nordsjælland har fået udbetalt den ferie, hun ikke havde holdt.

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Sofia Busk

’Hold op, hvor er de stride’, tænke familieplejer Pia Thorsdal, da hun så den ferieopgørelse, som anbringende kommune havde fremsendt, efter at plejeopgaven var afsluttet. Heraf fremgik det, at familien havde holdt sommerferie ganske som planlagt.

– Det må bero på en misforståelse, skrev jeg til teamlederen i kommunen. For hun vidste, hvordan vores sommer havde været. Men hendes svar var, at sådan var reglerne. Det var umenneskeligt, fortæller Pia Thorsdal.

I dag er det to år siden, at Pia Thorsdal stod med ferieopgørelsen i hånden. Forud for den lå en barsk sommer, hvor hendes plejebarn havde haft det rigtig svært. Og ugerne, hvor de skulle have holdt ferie, var gået med samtaler og adskillige besøg på psykiatrisk skadestue. Familien havde til sidst måttet erkende, at der var brug for et andet anbringelsestilbud.

– Derfor modtog jeg den opgørelse over min løn og ferie fra kommunen. Men da jeg så opgørelsen, havde jeg ikke overskud til at køre sagen selv. Jeg var flad oven på en kæmpe arbejdsopgave, fortæller hun.

Kan ikke være rigtigt

Pia Thorsdal opdagede dog, at kommunen også havde overset at varsle ferien, som de skulle.

– Så jeg tænkte: Jeg har været medlem af fagforeningen i masser af år, det er da nu, jeg skal bruge den. Jeg ringer sgu lige til Inge.

Inge Holmgård Larsen var faglig konsulent i Socialpædagogerne Nordsjælland indtil for ganske nyligt, hvor hun gik på pension. Og hendes klare vurdering af Pias sag var, at den skulle forfølges.

Jeg er stædig, for min erfaring er, at det kommer man længst med.

Inge Holmgård Larsen, faglig konsulent i Kreds Nordsjælland

Kræver stædighed

Det førte til møder og mange skriverier frem og tilbage med kommunen, men uden held. Til sidst overdrog Inge Holmgard Larsen sagen til Feriesagstemaet, hvilket førte til flere skriverier frem og tilbage. Efter knap et år fik Pia Thorsdal medhold. Men månederne gik, uden pengene blev udbetalt, indtil de til sidst endte blandt Pia Thorsdals indefrosne feriepenge.

– Det var jo ikke tilfredsstillende for Pia, så det sagde jeg til øverste chef: Det kan ikke være rigtigt – nu må Pia have sine penge, fortæller Inge Holmgård Larsen.

Og i sommer, efter sammenlagt to år, lykkedes det. Men det holdt hårdt, fortæller Inge Holmgård Larsen.

– Jeg er stædig, for min erfaring er, at det kommer man længst med. Det er rigtig dejligt, at sagen nu er afsluttet. For det var dybt urimeligt. Hele familien var i krise den sommer, og da vi kom længere ned i sagen, viste det sig jo, at ferien ikke var korrekt Varslet. Det var det, der ifølge Feriesagsteamet afgjorde sagen, siger Inge Holmgård Larsen og Pia Thorsdal supplerer:

– Det var grotekst, at det tog to år, og det er da sådan noget, der får mig til at tænke, at jeg ikke vil modtage et barn fra den kommune igen.

Man skal lade være med at give op på forhånd, men tro på, at fagforeningen kan hjælpe. Det har jeg virkelig oplevet, at den kan

Pia Thorsdal, plejemor

Kontakt din kreds

Pia Thorsdal glæder sig nu til, at familien kan bruge de 13.000 kr., hun fik udbetalt for den ferie, hun ikke havde afholdt, på at rejse i den kommende efterårsferie. Men i virkeligheden er pengene slet ikke de vigtige, understreger hun.

– Det var en principsag for mig. Jeg ville gå hele vejen, og det var Inge heldigvis enig med mig i. Hendes støtte var altafgørende. Hun blev bare ved – ellers havde jeg nok til sidst ladet den fare. Men hendes opbakning var udslagsgivende, siger hun.

Pia Thorsdals budskab til andre familieplejere er, at de ikke skal finde sig i hvad som helst.

– Man skal lade være med at give op på forhånd, men tro på, at fagforeningen kan hjælpe. Det har jeg virkelig oplevet, at den kan, siger hun.

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

BRUG FOR HJÆLP?

Hvis du er i tvivl om et feriespørgsmål, kan du læse mere i Socialpædagogernes håndbog ’værd at vide’ eller kontakte din lokale kreds.

Bliv medlem