Gå til indhold

Fotoreportage

Vi slipper de kreative kræfter løs

I det kunstneriske værksted KARAVANA ved Aarhus får mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne mulighed for at sætte alle kreative kræfter i spil. Med socialpædagoger ved roret opstår der magi både på scenen og i det farvestrålende atelier

19. januar 2022

Artikel
_DSC1478.gif
– Lad mig se dig gå frem og tilbage/ Fra side til side/ Lad mig se dig gå op og ned/ Kom nu, bliv ved/ Lad mig se lidt sved på din krop/ Baby, lad vær’ at stop. Nik & Jays ’Hot’ fylder rummet, hvor borgerne er bevidste om at holde front mod fotografen. – Når der er kamera på, så får den lige lidt ekstra. Det kan man godt lide, når man laver teater, fortæller socialpædagog Mette Demuth, som står for teaterværkstedet.

Forfatter: Tekst og foto: Simon Jeppesen

Pga. corona fik KARAVANA en pose oplevelsespenge. De blev bl.a. brugt til en udflugt til Jorn-museet, og den udflugt gav inspiration til det projekt, som er i gang nu. Asger Jorn var i sin kunst inspireret af det barnlige, det uskolede, det spontane. Også tre kodeord for KARAVANAs arbejde. Så noget godt kom der da ud af den virus.
For første gang har Julie kastet sig over tapen og er dybt koncentreret om at skabe et mønster på gulvet. – At turde nye ting er helt centralt for at være en del af KARAVANA. Og de her borgere er modige – de rykker sig hele tiden, siger socialpædagog Mette Demuth.
– Han er en danser, fortæller Mette Demuth om Peter Bent. Han har Downs syndrom, elsker at optræde – og når han hører en sang, han før har arbejdet med, husker kroppen dele af den gamle koreografi lavet ud fra hans egne idéer og bevægelser. Især holder han meget af dramatiske hænder, som sænkes, mens ansigtet kommer langsomt til syne og vender sig mod himlen.
Lige nu improviserer borgerne i teatersalen med udtryk inspireret af Asger Jorn. Socialpædagog Mette Demuth sætter i gang og hjælper videre. Når tiden er inde, skal hun som koreograf og instruktør samle det hele til et produkt, der kan vises før påsken 2022. Om det bliver en forestilling, en installation eller noget tredje, ved hun ikke endnu. – Det er vigtigt ikke at låse sig fast for tidligt, så borgerne hele tiden har ejerskab, fortæller hun.

Kort om KARAVANA

Kunstnerhuset KARAVANA er et dagaktivitetstilbud for mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, som har lyst til at male, tegne, spille musik og teater. Det er etableret efter servicelovens § 104 om aktivitets- og samværstilbud til udviklingshæmmede voksne.

I dag er her 31 borgere i dagligdagen fordelt på to værksteder: et teaterværksted og et kreativt værksted.

Som et socialpædagogisk og kunstnerisk fællesskab understøtter KARAVANA den socialpædagogiske kerneopgave ved at arbejde med de æstetiske læreprocesser ud fra tanken om, at man med læring gennem krop og sanser opnår livsmestring.

Socialpædagog Mette Demuth var i sin ungdom selv involveret i en række teater­projekter som datter af forældre, der begge arbejdede med teater og børne­kultur. – Da jeg fik jobbet her i 2014, var det som at komme hjem. Mine børn elsker også at komme herud, for her lærer de, at alle ikke er ens. De lærer varme og tolerance over for mennesker, der ikke er som dem selv, siger hun.
KARAVANA rummer to værksteder. Kompagni KARAVANA med teater – og Atelier KARAVANA med billedkunst. Begge steder arbejder socialpædagoger med at slippe borgernes kreative kræfter løs. Som i projektet her, hvor en af borgerne, Kenneth, har godt gang i malertape på væggen: – Det er mit og Josefines hus. Hun er min kæreste, fortæller han.
Socialpædagog Geske Skot-Hansen (th.) står for arbejdet i værkstedets atelier, hvor hun er stolt af, at borgerne skaber noget helt unikt. Lige nu er de i gang med at lave keramikrelieffer, der skal indgå i et større værk inspireret af Asger Jorn. Værket skal stå foran KARAVANAs hus i Skejby uden for Aarhus.
Hvordan kan man formulere sine ønsker? Måske kan man vise dem i en tegning? Som her, hvor Rikke inddrager lys i sin tegning. – Som noget nyt er borgerne begyndt at lave deres handlingsplaner med udgangspunkt i deres kreative arbejde, fortæller socialpædagog Geske Skot-Hansen.
Bliv medlem