Gå til indhold

lokalpolitik

Ny stemme fra virkeligheden træder ind i politik

Et nyt år er skudt i gang og med det også et nyt kapitel for tillidsrepræsentant og socialpædagog Suzi Würtz Kjærgaard. Den 1. januar 2022 startede hendes nye hverv som regionspolitiker i Region Syddanmark

11. januar 2022

Artikel
Suzi.png

Forfatter: Malene Dreyer

Det er ikke engang et år siden, at Suzi Würtz Kjærgaard blev valgt som ny tillidsrepræsentant, og nu kaster den 45-årige kvinde fra Kolding sig også ud i regionalpolitik – og det med både begejstring og også lidt overraskelse.

– Jeg var egentlig opstillet til kommunalvalget, men så manglede der en med min profil til regionsrådet, så jeg stillede op. Det kom lidt som en overraskelse, at jeg blev valgt ind, men da jeg så kom ind i Regionsrådssalen første gang, blev det virkelighed. Det er lidt vildt, men jeg er superglad, siger Suzi Würtz Kjærgaard.

Til dagligt arbejder hun på det socialpsykiatriske bosted Stentoft nær Kolding, og som socialpædagog har hun stor erfaring med det specialiserede og det psykiatriske område. Derfor giver det naturligt mening, at hun har fået plads i regionens Psykiatri- og Socialudvalg samt i Præhospitaludvalget, som nu får en repræsentant, som ved, hvad det handler om derude.

– Det betyder jo noget, at der kommer en fra virkeligheden. Jeg ved, hvad der sker ude i psykiatrien. Jeg har stået ude blandt borgerne og ved, hvad der rører sig, så jeg skal arbejde med noget, som jeg ved noget om.

Vil fjerne barrierer

En af hendes mærkesager handler om fjerne nogle af de barrierer, der er med til at forhindre, at borgere i krydsfeltet mellem psykiatri og specialområdet får den sundhedsmæssige behandling, de har brug for.

– Vi skal se på, at det skal være nemt at komme til sundhedshuse. Praktiske ting som kørsel til vagtlæger og skadestuer kan være afgørende for, om folk kommer derhen. Den ulighed i sundhed vil jeg gerne gøre op med. Det kan fx være med flere socialsygeplejersker, som kan følge borgerne gennem sundhedsvæsenet eller være på sygehusene, når borgerne bliver indlagt, siger Suzi Würtz Kjærgaard.

Noget andet, som ligger hende på sinde, og som hun vil arbejde for som regionspolitiker, er en værdig behandling af alle borgere – også dem med psykiatriske udfordringer.

– Jeg vil kæmpe for, at de borgere, jeg arbejder med, bliver mødt ordentligt, når de kommer til læge - i øjenhøjde og med værdighed. Hvis ikke de bliver mødt første gang, kommer de ikke tilbage, og så udvikler situationen sig i en forkert retning med ubehandlede lidelser, som en snebold der bare vokser sig større.

Flere mærkesager

Og så glæder hun sig over, at nogle af de sager, hun er gået til valg på, allerede nu ser ud til at blive til virkelighed, bl.a. tandbehandling til unge under 21.

– Det har været en mærkesag for mig, at tandbehandling bliver gratis for folk med lavindkomster, for hvis folk får ordnet deres tænder, kan det være forebyggende på længere sigt.

Der bliver også afsat penge til flere aktiviteter til psykiatriske afdelinger, hvilket er en anden af Suzi Würtz Kjærgaards mærkesager.

– Det er vigtigt, at der er noget at se frem til, når du er indlagt. Det er med til at øge trivslen blandt patienterne. Jeg ser det i mit arbejde, hvordan tilbud som udeliv, kreative værksteder, smykker eller keramik kan løfte folk. Det skaber en gejst blandt mennesker, som ikke har så meget indhold i deres hverdag, at de kan sige: ’Vi ses næste torsdag’ og være sammen om noget. Det bliver fedt at arbejde videre på det, siger Suzi Würtz Kjærgaard.

Bliv medlem