Gå til indhold

Initiativ

Fik 10.000 til en skæv idé: Tog livtag med sygefravær

Sygefravær kan være et ømtåleligt emne på en arbejdsplads, for det føles ofte som en meget privat sag. Men netop dét ville TR Kasper Lorentzen sammen med sin leder gerne ændre på. Og det fik de penge til fra Socialpædagogerne

14. januar 2022

Artikel
20211122_SocPæd_Kasper03_1128600_2.jpg
– Vi vidste ikke, hvor det ville ende. Men jeg har en leder, der er god til at tænke med på skøre og skæve idéer, fortæller TR Kasper Lorentzen, der tog initiativ til et ganske særligt arbejdsmiljøprojekt.

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Nils Lund Pedersen

Kan vi arbejde med sygefravær på en anden måde? Det spurgte TR og socialpædagog på Autismecenter Storstrøm Kasper Lorentzen og leder Helle Riis sig selv om, efter at de havde set sygefraværsstatistikkerne på arbejdspladsen, hvor 270 medarbejdere arbejder i flere botilbud, dagtilbud, STU og bostøtte målrettet mennesker med autismespektrumforstyrrelser.

Én afdeling havde markant højere sygefravær end de andre, og det fik TR og leder til at tænke over, om sygefraværet var et kulturelt båret frem for et individuelt problem. Eftersom sygefraværet i de forskellige afdelinger var så forskelligt, kunne der måske være tilsvarende forskelle på, hvornår man som medarbejder mener, at man er frisk nok til at gå på arbejde. 

Samtidig fik Kasper Lorentzen øje på Initiativpuljen hos Socialpædagogerne, som er forløberen til Arbejdsmiljøpuljen, hvor medlemmer kan søge 10.000 kr. til en god idé, der kommer medlemmer til gavn.

– Vi vidste ikke, hvor det ville ende. Men jeg har en leder, der er god til at tænke med på skøre og skæve idéer, og vi ville gerne undersøge, hvilke grundholdninger til sygefravær vi havde på arbejdspladsen, og om man kunne rykke dem, fortæller han i dag.

Fællesskabet er vigtigt

De 10.000 kr. blev brugt på en ekstern oplægsholder, som gav medarbejderne en samlet teoretisk viden om sygefravær. Derefter blev der afviklet workshops for alle medarbejdere og vikarer i forskellige hold, hvor der blev sat ord på og diskuteret, hvad sygefravær betyder for dem.

– Jeg hører tit formuleringer, som at ’man skal passe på sig selv’, og det er også rigtigt. Men man er som medarbejder også en del af et fællesskab, som man skal passe på. Og forståelsen af, at begge dele er vigtigt, er interessant, siger Kasper Lorentzen.

Medarbejdernes input blev destilleret yderligere ned til en håndfuld ord, som TRIO’en fik at arbejde videre med: tillid, åbenhed og anerkendelse. Dernæst skulle en teatertrup have gennemført en teaterworkshop med forumteater om de følelser og antagelser, der knytter sig til sygefravær. Men den del afventer stadig, da corona kom i vejen.

– Vi ville gerne have gennemspillet og fået helt ned i kroppen, hvordan det mærkes, når man tager telefonen en morgen, og en kollega melder sig syg. Eller hvordan det føles at være i den anden ende af røret. For måske er der nogle bagvedliggende parametre eller antagelser, når en kollega melder sig syg, som vi sammen kunne blive klogere på og tale om på en anden måde, forklarer han.

Vil du have 10.000 kr. til at forbedre arbejdsmiljøet?

Så kan du søge Socialpædagogernes Arbejdsmiljøpulje.

Læs hvordan her

Et spørgsmål om sikkerhed

For selvfølgelig skal man melde sig syg, hvis man er syg, slår Kasper Lorentzen fast. Men måske kan man også finde en måde at tilrettelægge arbejdet mere fleksibelt, så man kan bede om opgaver på kontoret den dag, hvor man er lidt træt og har hovedpine?

– Vi arbejder med mennesker med autismespektrumforstyrrelser, og nogle kan være udadreagerende, så man skal kunne præstere et ordentligt nærvær, når man arbejder med dem, ellers kan det blive et sikkerhedsproblem. Men vi må også konstatere, at mange af vores borgere trives bedst med flest muligt på arbejde, så programmer og aftaler kan overholdes, og så de oplever forudsigelighed og møder den forventede medarbejder, siger han.

Bliv medlem