Psykiatri
Knivdrab mod socialpædagog for retten
Der er brug for at styrke de rammer og vilkår, som borgere og medarbejdere møder i socialpsykiatrien, siger Socialpædagogernes forbundsnæstformand Verne Pedersen
3. september 2021
Forfatter: Tina Løvbom Petersen
Foto: Scanpix
Når Retten i Holbæk fredag den 3. september tager hul på retssagen, hvor en 19-årig mand står anklaget for at have knivdræbt en 29-årig socialpædagog på bostedet Ørbækskilde den 30. december sidste år, er det på mange måder en trist påmindelse om, at der stadig er hårdt brug for at styrke de rammer og vilkår, som såvel borgere som medarbejdere møder i socialpsykiatrien.
For selv om Socialpædagogerne umiddelbart efter det tragiske drab for ni måneder siden præsenterede en akutpakke med fire konkrete forslag til at rette op på forholdene i socialpsykiatrien, taler vi desværre i dag stadig om et område, der har brug for et massivt løft, lyder det fra næstformand i Socialpædagogerne Verne Pedersen:
– Jeg og vi kender ikke sagens detaljer, må jeg understrege. Men den symboliserer de udfordringer, vi står med i socialpsykiatrien – og i psykiatrien generelt. Det er jo netop den slags tragiske hændelser, vi må og skal undgå fremadrettet i psykiatrien – og derfor vi endnu engang må tale højt og tydeligt over for politikerne om, at der altså skal ske noget. For vi kan og vil ikke længere acceptere en socialpsykiatri, der er så hårdt presset, at vi risikerer, at det koster menneskeliv, siger hun.
Lyt til Socialpædagogernes podcast om socialpsykiatrien
En miniserie på to afsnit, hvor du kan høre en række socialpædagoger fortælle om en stadig mere presset hverdag – og møde et socialpsykiatrisk bosted, der har godt styr på den faglige tilgang og metoderne til at forebygge vold og konflikter.
Læs mere og lyt til miniserien på sl.dk/fagligtfokus
Konkrete ønsker fra ordførere
Netop forholdene i socialpsykiatrien var - helt uafhængigt af retssagen - til debat, da Socialpædagogerne fredag den 27. august afholdt socialpolitisk topmøde i København. Her var både politikere og praktikere enige om, at der er brug for et massivt løft af socialpsykiatrien.
Læs reportagen fra det socialpolitiske topmøde: 'Udfordringer og løsninger på socialområdet: Socialpædagogerne satte rammen om debatten'
Fra Venstres psykiatriordfører og formand for sundhedsudvalget Jane Heitmann lød det bl.a.:
– Det er helt afgørende, at borgerne i fremtiden oplever mere og bedre sammenhæng. Det er lige så afgørende, at ansatte i og omkring socialpsykiatrien oplever mere tryghed. Jeg synes, vi skal sætte os et mål om, at vi har hørt om det sidste drab – det sidste overfald i socialpsykiatrien. Det er for mig et helt afgørende område, som vi skal sætte ind overfor, når vi nu om lidt skal tale om en ti-årsplan for psykiatrien, sagde hun.
Jane Heitmann deltog på det socialpolitiske topmøde i en paneldebat med hhv. Enhedslistens psykiatriordfører Peder Hvelplund, socialordfører og psykiatriordfører fra SF Trine Torp samt Verne Pedersen under overskriften ’Hvordan sikrer vi en sammenhængende psykiatri med fokus på det meningsfulde liv’.
Akutpakke til socialpsykiatrien
Politikerne forventes at tage hul på de længe ventede forhandlinger om en kommende ti-årsplan for psykiatrien i slutningen af året eller i 2022. Men så længe kan socialpsykiatrien slet ikke vente på hjælp, lød det fra Peder Hvelplund:
– Det kommer jo altid til at hedde akuthjælp, når det handler om psykiatri. Men til de kommende finanslovsforhandlinger vil vi tage et krav med om en akutpakke til socialpsykiatrien, for vi kan jo ikke blive ved med at gå og vente på en samlet ti-års-psykiatrihandlingsplan. Det, vi konkret foreslår, er 300 mio. kr., som primært skal bruges til at sikre mere uddannet personale og en bedre normering på socialpsykiatriske botilbud – og i det hele taget kigge på botilbudsområdet, så vi får nogle mindre men mere specialiserede tilbud, sagde han.
En samlet indsats
Op til det socialpolitiske topmøde har Socialpædagogerne udformet ti konkrete bud på, hvordan man kan styrke kvaliteten for indsatserne for mennesker med psykisk sygdom. Her er den røde tråd, at der i høj grad er brug for en samlet psykiatriindsats.
– Mennesker med psykisk sygdom skal kunne leve en så normal tilværelse som muligt med meningsfulde liv, fællesskaber, bolig, arbejde, venner og familie. For de er først og fremmest mennesker. De er ikke deres sygdom. Derfor er det så vigtigt at vi tænker i en sammenhængende psykiatri og ser på det her med både socialfaglige og sundhedsfaglige briller, sagde Verne Pedersen.
Fra Trine Torp lød et ønske om nogle helt grundlæggende forandringer på området:
– Vi kan jo starte med at spørge os selv, hvorfor det overhovedet er en psykiatriplan, vi taler om. Hvorfor er det ikke en 10-års plan for menneskers psykiske sundhed og sociale trivsel, som vi skal behandle? Jeg kunne godt tænke mig et system, hvor færre blev indlagt og færre genindlagt. Et system, hvor hospitalet bliver et sted, man kommer forbi – men jo aldrig det sted, hvor man lever sit liv. Og hvor flere oplever, at den hjælp, de får, rent faktisk også gavner dem, sagde hun.
10 løsninger fra Socialpædagogerne
Socialpædagogernes har udarbejdet ti konkrete forslag til, hvordan vi kan styrke kvaliteten i indsatserne for mennesker med psykisk sygdom. Her fremgår det bl.a., at Socialpædagogerne arbejder for:
- Et massivt løft til og udvikling af den kommunale socialpsykiatri med fokus på kvalitet.
- Krav om socialpædagogiske kompetencer på sociale tilbud som forudsætning for godkendelse.
- Fleksibelt tilpassede støttemuligheder, der imødekommer borgerens aktuelle situation og støttebehov.
- Garanti for, at ansatte altid som minimum er to på arbejde i perioder, hvor der er risiko for, at der kan ske voldsomme episoder.
- Fast tilbud om en gennemgående støtteperson til alle borgere, der har støttebehov på tværs af flere områder.
Læs hele kataloget: 'Socialpædagogernes bidrag til styrke kvaliteten i indsatserne for mennesker med psykisk sygdom'