Gå til indhold

Ferie

Husk at holde din restferie

Det er værd at tjekke, om du har noget tilbage fra ’miniferieåret’ i 2020. For den ferie skal afvikles inden nytår – ellers går den tabt.

2. september 2021

Artikel
ferie_1128x600.gif

Forfatter: Niels Nørby Pedersen

Knap er sommeren gået på hæld, før du atter skal begynde at overveje dine videre ferieplaner. For i tirsdags sluttede det første hele ferieår efter de nye regler.

Det betyder ikke så meget i praksis, for du har stadig resten af 2021 til at holde den ferie, du har optjent siden 1. september 2020. Men du kan have mere, end du regner med. Læs her, hvorfor.

Det lille ferieår

I stedet for at få tildelt 25 nye feriedage ved ferieårets begyndelse, sparer du i dag 2,08 feriedage op hver måned. Og du kan afvikle din ferie umiddelbart efter, at du har optjent den. Det kalder man samtidighedsferie.

Det nuværende ferieår går fra 1. september 2020 til 31. august 2021, men du har 16 måneder til at afvikle ferien, nemlig frem til 31. december 2021. Perioden på de 16 måneder kaldes ferieafholdelsesperioden.

Dét, du skal være særligt opmærksom på, er det såkaldte miniferieår, som opstod i forbindelse med overgangen fra de gamle til de nye regler – dvs. fra perioden 1. maj 2020 til 31. august 2020. For det var ikke alle, der fik afholdt al deres ferie i det miniferieår, hvilket betød, at ferien blev overført til det nye ferieår. De feriedage er ikke tabt. Men du skal sørge for at afvikle dem senest 31. december 2021. Ellers mister du dem.

Det samme gælder for op til fire uger, som du har optjent i perioden fra 1. september 2020 til 31. august 2021. Hvis de fire uger ikke er afholdt senest den 31. december 2021, bortfalder de også.

Hvis du er ferieforhindret

Hvis du ikke kan holde ferie inden året er omme pga. såkaldte ferieforhindringer, som fx sygdom eller barsel, bliver de fire uger overført til den næste ferieafholdelsesperiode.

Hvis du på grund af feriehindringen ikke har holdt din 5. ferieuge, så skal du have den udbetalt efter ferieafholdelsesperiodens udløb. Du kan også aftale med din leder, at den bliver overført til næste ferieafholdelsesperiode.

Tjek din lønseddel

Det fremgår af din lønseddel hvor mange feriedage, du har opsparet. Hvis du er i tvivl om, hvor mange feriedage du har eller har brugt, kan du spørge din leder.

4 fakta om ferieloven

Ferielængde
Den nye ferielov sikrer ret til 25 dages ferie om året, dvs. præcis det samme som før. Det svarer til, at man optjener 2,08 feriedage om måneden – eller 0,07 feriedag pr. dag. Ansatte på Socialpædagogernes overenskomst har derudover ret til 6. ferieuge og dermed 5 feriedage mere. 6. ferieuge bliver fortsat optjent i et kalender og afviklet fra 1. maj til 30. april i de følgende år.

Ferieåret
Optjeningsåret, som svarer til ferieåret, går fra 1. september til 31. august, men man kan afvikle ferien frem til og med december, dvs. man har i alt 16 måneder til at afvikle ferien. (Det gamle ferieår gik fra 1. maj til 30. april).

Forskudsferie
Efter aftale med arbejdsgiveren har man mulighed for at bruge feriedage på forskud, hvis man endnu ikke har optjent tilstrækkeligt med feriedage på det tidspunkt, man vil holde ferie.

Overførsel af ferie
Ferie, som ikke er afholdt, kan normalt overføres til næste ferieår efter aftale med arbejdsgiver.

Bliv medlem