Gå til indhold

Uddannelse

Dalende studieoptag viser behovet for en styrket pædagoguddannelse

Optaget på pædagoguddannelsen er faldet med næsten 10 pct. på fem år, og det er dybt bekymrende, da der allerede i dag er mangel på socialpædagoger, siger forbundsformand Benny Andersen. Skal udviklingen vendes, kræver det bl.a. flere studietimer og en styrket socialpædagogisk specialisering

4. august 2021

Artikel
benny_3_high_1128x600 (1).jpg

Forfatter: Jakob Ravn Brinck

Foto: Ricky John Molloy

Selvom sommerens optagetal for de videregående uddannelser slår fast, at pædagoguddannelsen fortsat er den uddannelse, der optager flest nye studerende, vidner opgørelsen om, at udviklingen går den gale vej. For over en femårig periode er studieoptaget faldet med næsten 10 pct. Fra 5.296 nye studerende i 2016 til 4.781 i år.

Og den dalende interesse for uddannelsen, der uddanner hver tredje studerende til socialpædagog, er en både bekymrende og ærgerlig udvikling, da man i mange sociale indsatser har behov for flere socialpædagoger. Det mener Socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen: 

– Allerede i dag hører vi fra ledere landet over, at det er svært at rekruttere kompetente medarbejdere. Når vi samtidig ved, at der kommer flere borgere med behov for socialpædagogisk støtte, er det afgørende, at vi gør noget.

Forstærker rekrutteringsproblemerne

Fortsætter studieårgangene med at skrumpe, bliver rekrutteringsproblemerne kun værre i fremtiden, supplerer forbundsformanden. For en ny analyse, som AE-rådet har udført i samarbejde med Socialpædagogerne, viser, at vil der mangle 1.300 socialpædagoger i 2030, hvis andelen af udsatte fortsætter med at stige, og hvis kvaliteten på området skal forblive uændret.

– Derfor er vi nødt til at gøre pædagogstudiet og faget mere attraktivt, hvis vi skal vende skuden, mener Benny Andersen.

Specialisering er en del af løsning

Men hvis man skal tiltrække flere studerende, kræver det, at man skruer på flere parametre, siger forbundsformanden.

– Der skal flere studietimer til. Men en styrket socialpædagogisk specialisering på uddannelsen er også nødvendig – dels fordi vi skal skabe de bedste forudsætninger for, at fremtidens socialpædagoger får en stærk faglighed fra studiet, men også fordi vi tidligere har set, at en mere specialiseret pædagoguddannelse havde stor succes med at tiltrække studerende.

Samtidig er man nødt til at give en specialiseringsgaranti, der indebærer, at den enkelte studerende kan få den specialisering, hun eller han ønsker, mener Benny Andersen.

– Det er ikke okay, at man kan starte på et studie med drømmen om at blive socialpædagog, men først efter et år på uddannelsen ved, om man kan få plads på den socialpædagogiske specialisering.

Nye studerende på pædagoguddannelsen 2016-2021

På nær i 2020 er antallet af nye studerende på pædagoguddannelsen faldet i flere år. Fra 2016 til 2021 er optaget faldet med næsten 10 pct.

2016: 5.296 

2017: 5.100

2018: 4.957 

2019: 4.869 

2020: 4.955 

2021: 4.781 

Kilde: Den Koordinerede Tilmelding og Uddannelses- og Forskningsministeriet

Bliv medlem