Gå til indhold

Socialpsykiatri

Leder: Spændende at blive lukket ind i det politiske maskinrum

Som repræsentant for Socialpædagogerne har leder af socialpsykiatrien i Vejen Kommune Charline Amdisen Bossen sat sit tydelige aftryk på Socialstyrelses syv nye principper for faglig ledelse i socialpsykiatrien. 'Jeg har haft praksisbrillerne på', siger hun

19. april 2021

Artikel
OJ_camilla-boesenB.jpg
– Jeg har budt ind med al min erfaring og viden fra praksis – og det har været en vildt spændende proces, siger Charline Amdisen Bossen om sit arbejde med at udforme Socialstyrelsens syv principper for faglig ledelse i socialpsykiatrien.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Ole Joern / Red Star

For nylig udgav Socialstyrelsen en ny pjece med syv principper for faglig ledelse i socialpsykiatrien. Det første af de syv principper hedder: ’Samarbejde med borgeren’. Og netop det princip er Charline Amdisen Bossen særligt glad for står som det første.

Hun har som repræsentant for Socialpædagogerne siddet med i det udvalg, der har udarbejdet og finpudset de syv principper – og som socialpædagog og leder af socialpsykiatrien i Vejen Kommune har hun haft stort fokus på at bringe sin praksisviden ind i det politiske maskinrum.

– Netop samarbejdet med borgeren definerer jo alt, hvad vi gør i en socialpædagogisk kontekst. Vi arbejder med udsatte borgere, som ofte er oversete og måske ikke har haft en stemme i deres eget liv, og i socialpædagogiske miljøer samarbejder vi med dem om deres forløb og deres udviklingsprocesser. Derfor har det i arbejdsgruppen ligget mig meget på sinde at italesætte, hvorfor samarbejdet med borgerne er vigtigt også ledelsesmæssigt, siger Charline Amdisen Bossen. 

 Socialpsykiatrien er på dagsordenen hele tiden, så man kan som leder godt føle sig væltet omkuld

Charline Amisen Bossen, leder af Socialpsykiatrien Vejen Kommune

Udgør et fagligt fundament

Socialstyrelsens pjece med de syv principper for faglig ledelse henvender sig til faglige ledere i socialpsykiatrien og giver inspiration og gode råd til, hvordan man som leder kan arbejde ud fra en recovery-orienteret, rehabiliterende praksis.

Og netop i socialpsykiatrien er der et stort behov for at klæde lederne bedre på, mener Charline Amdisen Bossen:

– Socialpsykiatrien er på dagsordenen hele tiden, så man kan som leder godt føle sig væltet omkuld. Derfor er det vigtigt at sikre et fagligt fundament, man som leder kan knytte an til, når man står der midt i kastevindene og skal jonglere med politiske dagsordener, medarbejdere, borgere og økonomi uden helt at miste fodfæstet. Og her kan de syv principper være en faglig støtte, siger hun.

Tilbyder et ledelsessprog

For Charline Amdisen Bossen har det også været vigtigt at arbejde for, at publikationen med de syv principper er let tilgængeligt.

– Jeg taler af erfaring, når jeg siger, at i en travl hverdag får du ikke ledere til at læse tykke fagbøger. Derfor har det været afgørende, at de her guidelines og gode råd kan inspirere til den enkeltes lederudvikling – og være konkrete værktøjer, man som leder kan gribe til, når man møder et dilemma eller et paradoks, siger hun.

Udover at være et solidt ledelsesanker så tilbyder pjecen ifølge Charline Amdisen Bossen også nogle gode tips til, hvordan man som socialpædagogisk leder kan tilbyde et ledelsessprog, når man fx skal snakke med en fagchef.

I processen har det været godt at byde ind med min erfaring og viden om, hvad der vil være nyttig viden og gode støtteredskaber for ledere, der hele tiden skal kunne navigere mellem faglighed og drift

Charline Amdisen Bossen, leder af Socialpsykiatrien Vejen Kommune

Afsæt i socialpædagogikken

For Charline Amdisen Bossen, som til hverdag mest agerer i kommunalt regi, har det været spændende at være en del af en politisk proces i en styrelse, der ligger ret langt væk fra praksis.

– I processen har det været godt at byde ind med min erfaring og viden om, hvad der vil være nyttig viden og gode støtteredskaber for ledere, der hele tiden skal kunne navigere mellem faglighed og drift. Og det føles rigtig godt at vide, at Socialpædagogerne har været med til at sikre, at principperne også tager afsæt i det socialpædagogiske fagområde og har fokus på udviklingen af kvaliteten i socialpædagogikken.

Syv principper for faglig ledelse i socialpsykiatrien

Socialstyrelsens pjece henvender sig til faglige ledere i socialpsykiatrien. De syv principper har til formål at give inspiration og gode råd til faglige ledere, der ønsker at arbejde ud fra en recovery-orienteret, rehabiliterende praksis, hvor kerneopgaven er at understøtte borgerens recovery ved at tage udgangspunkt i borgerens ønsker, håb og drømme.

De syv principper er:

 • Samarbejde med borgeren
 • Tydelig faglig retning
 • Nærværende ledelse
 • Faglig refleksion
 • Ledelsesinformation som fagligt værktøj
 • Samarbejde om recovery
 • Recovery-orienterede kompetencer

I pjecen præsenteres konkrete bud på, hvordan den faglige ledelse kan arbejde med udgangspunkt i principperne, ligesom der gives eksempler på dilemmaer og faldgruber, som knytter sig til arbejdet med hvert princip.

Hent pjecen på socialstyrelsen.dk

Syv principper på fire ben

I processen med at udvikle Socialstyrelsens syv principper for faglig ledelse i socialpsykiatrien har Charline Amdisen Bossen som repræsentant for Socialpædagogerne haft fokus på at sikre, at de syv principper skulle kunne gå på fire ben:

 • Principperne skal være genkendelige, så man som leder kan knytte an til hvert enkelt princip i forhold til ens egen ledelseshverdag og de paradokser og dilemmaer, man er i som leder.
 • Principperne skal være inspirerende i forhold til at skabe et reflektionsrum, så man som leder kan gå fra driftsrummet til reflektions- og udviklingsrummet.
 • Principperne skal være konkrete og anvendelige, så tanker og mindset også kan omsættes til konkrete handlinger i ledelseshverdagen.
 • Principperne skal være anvendelige i forhold til udviklingen af ens eget personlige lederskab.
Bliv medlem