Gå til indhold

Kommentar

Indfør uddannelseskrav

Anbragte børn har brug for stabilitet og tryghed - og ikke mindst socialpædagogisk faglighed. Det står lysende klart efter TV2-dokumentaren 'Nødråb fra børnehjemmet', lyder det fra forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen

30. marts 2021

Artikel
Benny_2_farve_1128x600.jpg

Forfattere: Benny Andersen og forbundsformand

Foto: Ricky John Molloy

Socialpædagogisk arbejde kræver socialpædagogisk faglighed. Ja, jeg har skrevet det før. Ja, det lyder banalt. Men det er ikke desto mindre både sandt og vigtigt. Og det står i hvert fald lysende klart, efter at jeg – og mange andre danskere – har set TV 2-dokumentaren ’Nødråb fra børnehjemmet’. For den er både rå, barsk og chokerende i sine afsløringer af, hvad det betyder for et barn, om man er anbragt det rette sted eller ej.

Og det hænger altså meget nøje sammen med faglighed. For i den ene udsendelse møder vi et sted med 80 pct. vikarer. Det er jo helt på månen. At man anbringer børn på et tilbud, hvor der er så lidt stabilitet og så lidt tryghed – og det er endda, uanset hvor meget veluddannet personale de resterende procent er. Der er også scener fra tilbud med meget lidt uddannet personale, og der er scener med magtanvendelse, der mest af alt minder om overgreb. Alt i alt fuldstændig rystende og uacceptabelt.

Og er der så en sammenhæng mellem alle de ting, der afsløres? Ja, det vil jeg faktisk mene. For hvis der var tilpas meget socialpædagogisk personale, så vil jeg vove den påstand, at disse ting ikke ville ske i samme omfang. Jeres faglighed gør en kæmpe forskel her. Derfor arbejder vi nu for at få et uddannelseskrav på hele det socialpædagogiske område. Altså bl.a. at man på døgntilbud og opholdssteder til børn og unge med særlige behov skal være socialpædagoger. For vi ved, at det virker.

Der findes hundredvis af fantastiske tilbud til børn, der skal anbringes. Tilbud med socialpædagogiske kompetencer. Og de skal sådan set bare bruges, for det er bestemt ikke ’tilfældigt’, hvad der virker, som en kommunal chef fra en anbringende kommune siger i dokumentaren.

Der findes hundredvis af fantastiske tilbud til børn, der skal anbringes. Tilbud med socialpædagogiske kompetencer. Og de skal sådan set bare bruges.

Benny Andersen, forbundsformand
Bliv medlem