Gå til indhold

FOTOREPORTAGE

Pusterummet i en corona-ramt hverdag

På Job & Aktivitetscenter Hørkær bruger social­pædagoger deres faglighed til at holde fast i alle før-corona-rutiner. Bag mundbind og med handsker skaber de livsnødvendige øjeblikke, hvor følelsen af samhørighed overskygger restriktioner og afsavn

17. marts 2021

Artikel
Job og Aktivitetscenter Hørkær19_1128x600.jpg
Borgere på botilbud skal have et tilbud om aktivitet – og derfor holder Hørkær åbent og tilbyder bl.a. ture ud i naturen. – Men pga. corona har ikke alle borgere kunnet komme til os, så i en periode kørte vi fast ud til to bosteder i Herlev Kommune for at tilbyde kreative aktiviteter hos dem, fortæller leder på Hørkær Lars Linding Urup.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Sofia Busk Hansen

På Hørkær har de selv udviklet nogle særlige skærme, som let kan sættes op og rykkes rundt i både værksteder og i kantinen. På den måde kan borgerne holde afstand under corona – men stadig nyde hinandens selskab.
I Naturgruppen handler det om at bruge naturen mest muligt. Så her bliver der både lavet syltetøj af sidste sæsons bær og frugter – og forspiret til næste sæson, fortæller socialpædagog Sonja Brorsen: – I dag planter vi fx frø fra sidste års høst, så vi til sommer kan få glæde af både tomater, peberfrugt, agurker og chili. Med fingrene i jorden kan borgeren både mærke og følge naturens kredsløb.
Dagens ret er koteletter i fad – og køkkenholdet har været i sving hele formiddagen med hjælp fra bl.a. socialpædagog Berit Vejling Hansen: – Før corona gik borgerne selv op og tog deres mad og service, men i dag skal alt anrettes og serveres pga. corona. Og det er en stor udfordring, synes jeg, at vi nu fratager borgerne nogle af alle de små ting, der giver dem følelsen af selvstændighed. Så det er noget, vi skal arbejde med igen, når vi får mere normale tilstande, siger hun.
I Krea- og bevægelsesgruppen er fællessang og mindfulness to af de faste punkter på aktivitetslisten. ’Mærk, hvordan dine muskler bliver bløde og afslappede. Det føles rart,’ lyder det blidt fra en højtaler. På få minutter sænker roen sig hos alle i lokalet. Al uro og snak forstummer – og en dejlig afslappet stemning breder sig.
Berøring og fysisk kontakt er vigtigt for alle mennesker – også under corona. – Mange af borgerne lider af hudsult, fordi de har levet isoleret så længe. Derfor gør vi meget ud af at røre deres hænder mest muligt, fortæller socialpædagog Annemette Riedel Jensen.
De borgere, som hører til i Udegruppen, tager på tur i al slags vejr. I dag er teamet rullet til Arresø for at nyde frokosten under åben himmel. – Mange af borgerne er lidt usikre og bange for at gå i sneen, så vi leder altid efter steder med gode stier. Der skal også helst være adgang til toilet, hvilket kan være en udfordring her under corona, hvor mange offentlige toiletter er lukket ned, fortæller socialpædagog Dennis Mandal.
I Udegruppen har borgerne så store kognitive vanskeligheder, at de fx ikke kan deltage i montage eller anden produktion. Deres aktiviteter består af bl.a. gåture og andre aktiviteter i naturen, som de selv er med til at planlægge. Ifølge socialpædagogerne i Udegruppen er det ikke kun naturen, der virker beroligende på sind og tanker – også busturene har en beroligende og skærmende effekt på borgernes indre uro.
Pga. corona har mange bosteder aftalt med borgerne, at de bliver hjemme i de perioder, hvor smitten er høj. Derfor ligger antallet af borgere, der bruger tilbuddene på Hørkær, lige nu på ca. halvdelen af det normale.

Et meningsfuldt fællesskab

Job & Aktivitetscenter Hørkær er et beskyttet beskæftigelses-, aktivitets- og samværstilbud under Herlev Kommune for voksne med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.

På Hørkær arbejder personalet i fire team. Et team har hovedvægten på produktion og beskyttet beskæftigelse med fokus på at støtte borgerne i arbejdsidentiteten, mens de øvrige tre team har hovedvægten på aktivitet og samvær.

Hvert team har forskellige aktivitetsgrupper, som borgerne er tilknyttet ud fra ønsker og ressourcebehov. Der er bl.a. grupper for kreativitet, natur og bevægelse samt en udegruppe.

Under corona må borgerne ikke bevæge sig på tværs af grupperne – eller på tværs i huset.

Bliv medlem