Gå til indhold

Sikkerhedsnet

A-kassen fandt ’spot-on’ job til Karina

Da hun var sygemeldt, fandt hun støtte i kredsen. Og da Karina Østergaard blev ledig, fandt hun sit nye job med hjælp fra Socialpædagogernes a-kasse. ’Nu ved jeg, hvad mit fagforbund kan – og jeg er dybt taknemmelig’, siger hun

8. marts 2021

Artikel
Karina-Østergaard-web-1.gif
Efter først en sygemelding og siden en periode som ledig er Karina Østergaard nu landet i et nyt job. – I Socialpædagogernes a-kasse så de en åbning på det helt rette tidspunkt - ellers var jeg aldrig endt her, siger hun.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Andreas Bank Kirkegaard

– Ring dog til din fagforening, hvis du støder på problemer i dit arbejdsliv. Det er jo det, de er der for.

For første gang føler Karina Østergaard, at den sætning faktisk giver mening og ikke bare er en floskel. Hun har nemlig selv prøvet at få den faglige håndsrækning, der har hjulpet hende videre på et svært tidspunkt.

– I dag har jeg et job, jeg formentlig aldrig var endt i, hvis ikke Trine (jobkonsulent i Socialpædagogernes a-kasse, red.) havde blik for, at det var noget for mig. Men hun så en åbning og skubbede til mig på det helt rigtige tidspunkt. Det var spot-on, fortæller 40-årige Karina Østergaard.

Hun er nu er ansat i en midlertidig stilling i et beskæftigelsesprojekt for borgere med fysisk og psykisk handicap i Horsens Kommune, hvor hun står for køkkenet i et økologisk landbrug.

– Jeg laver madplaner, bestiller varer og laver mad sammen med alle de borgere, der er beskæftiget hos os. Og jeg er vild med at være her, siger hun.

Når man er jobsøgende, risikerer man hurtigt at miste sin faglighed, fordi man ikke har nogen at sparre med. Men i Socialpædagogerne fik jeg fra start en god følelse af, at jeg ikke var alene

Karina Østergaard, socialpædagog

Et fagligt fællesskab

Da Karina Østergaard første gang fik kontakt med Socialpædagogernes a-kasse, var hendes erfaring med jobcentrene ellers ikke de allerbedste, fortæller hun.

– Jeg kender alt for godt til de forløb, hvor man sendes på de samme kurser i at skrive ansøgning og cv, og hvor man sidder sammen med 30-40 andre ledige, som laver noget helt andet end en selv.

Men netop følelsen af at være i et fagligt fællesskab var det, der fra start gjorde en forskel for Karina Østergaard, da hun skiftede det generelle jobcenter ud med Socialpædagogernes a-kasse:

– Når man er jobsøgende, risikerer man hurtigt at miste sin faglighed, fordi man ikke har nogen at sparre med. Men hos Socialpædagogerne fik jeg fra start en god følelse af, at jeg ikke var alene. Pludselig sad jeg med andre ledige socialpædagoger – og vi arbejdede med relevante jobannoncer, relevante tips og relevante opgaver, fordi jobkonsulenterne kendte vores faglighed.

Læs også, hvordan 43-årige Tanja Oldenborg fik et boost på et traineeforløb. 'Nu tror jeg på et job inden sommerferien'.

 

Tryghed under sygemelding

Før Karina Østergaard blev ledig, var hun sygemeldt i en periode – og det var første gang, hun for alvor opdagede, hvad det betyder at være medlem hos Socialpædagogerne.

– Jeg var i voksenpsykiatrien i nogle år, hvor jeg arbejdede med mennesker med spiseforstyrrelser. Det var hårdt, fordi de var så voldsomt syge. Og samtidig var jeg et sted, hvor vi hver 6. uge fik en ny arbejdsplan. Men da jeg er alene med tre børn, blev det et kæmpe pres at få det hele til at gå op med døgnvagter og det hele, så på et tidspunkt knækkede filmen for mig, og jeg blev sygemeldt med stressrelaterede symptomer og udbrændthed, fortæller hun.

I den forbindelse tog Karina Østergaard fat i sin kreds.

– Forbundet har stået ved min side hele vejen igennem – jeg var aldrig kommet igennem alle de møder og sygefraværssamtaler, hvis ikke jeg havde haft min faglige konsulent Anette som fast støtte. Det gjorde mig tryg, da jeg var sygemeldt, at jeg hele tiden vidste, at hun bare var der for mig hver eneste gang, siger hun.

Fokus på det rette match

Fra det øjeblik, Karina Østergaard meldte sig rask igen og kom på dagpenge, tog Socialpædagogernes a-kasse over – og fokus blev rettet mod at finde det rigtige jobmatch.

– Jeg var faktisk ikke sikker på, at jeg kunne klare at arbejde som socialpædagog igen. Den der angst sad i mig – om jeg ville komme ud i noget af det samme igen, fortæller hun.

Men med hjælp fra jobkonsulent Trine Troldborg Johansen fik hun stille og roligt sporet sig ind på den rigtige vinkel i arbejdslivet.

– Jeg har søgt alle mulige stillinger, og undervejs har jeg fx både arbejdet som vikar i en bank og som støtteperson på en skole. Men en dag før sommerferien sidste år ringede Trine og sagde, at de stod og manglede en i Horsens Kommune. Og selvom jeg nok havde lidt berøringsangst, fordi det er en hel ny målgruppe for mig, blev vi enige om, at jeg skulle give det en chance.

Det har hun ikke fortrudt.

– Jeg sprang ud i det – og har følt mig hjemme fra start, så jeg håber virkelig, at jeg får mulighed for at blive her. Men uanset hvad der sker, så ved jeg, at jeg aldrig var endt her uden hjælp fra Trine, som kender til det socialpædagogiske fag og har de rette forbindelser. Det match havde de nok aldrig set nede på jobcentret.

Skræddersyet rådgivning

Siden starten i januar 2020 har Socialpædagogernes a-kasse overtaget ansvaret for at få nyledige medlemmer i job. A-kassen er sammen med ni andre a-kasser udvalgt til et forsøg, hvor de i en periode på fire år overtager kontakten med nyledige medlemmer.

Det betyder, at hvis du som socialpædagog bliver ledig og skal tilbage i job, skal du kun have kontakt med din a-kasse i de første tre måneder af din jobsøgning. Det er Socialpædagogernes hold af jobkonsulenter rundt i landet, der står for kontakten og sikrer den rette faglige sparring. De kender faget – og det arbejdsmarked, du skal finde job på.

Skulle du fortsat være ledig efter de første tre måneder, overgår du til at have kontakt med både a-kassen og jobcentret.

Læs mere om a-kasseforsøget og dine muligheder som ledig

– Pludselig sad jeg med andre ledige socialpædagoger – og vi arbejdede med relevante jobannoncer, relevante tips og relevante opgaver, fordi jobkonsulenterne kender vores faglighed, fortæller Karina Østergaard som sit møde med Socialpædagogernes a-kasse.
Bliv medlem