Gå til indhold

Initiativpuljen

Ø-tur skabte mere trivsel

Medarbejderne fra to døgninstitutioner sejlede sammen ud på en ø for bl.a. at lave en slags skattejagt om arbejdsmiljø. Dagen blev til med støtte fra Initiativpuljen og var med til at højne trivslen på arbejdspladserne, siger tillidsrepræsentant Lone Petri

15. februar 2021

Artikel
sumobrydning-beskåret.jpg
Sumobrydning, tovtrækning og stenmaling var blandt aktiviteterne på ø-turen, der skulle være med til at sikre en god trivsel blandt medarbejderne på døgninstitutionerne Vesterlund og Vokseværket.

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Privat

Selvom der snart er gået to år, har tillidsrepræsentant Lone Petri et tydeligt billede på nethinden af færgen, der kommer imod hende med alle hendes glade kollegaer om bord.

– Min leder, vores arbejdsmiljørepræsentant og jeg var sejlet i forvejen for at gøre klar, og det var bare så fedt, da alle de andre kom med høj energi, siger hun.

2019 var Arbejdsmiljørepræsentanternes år, så da Lone Petri så på Socialpædagogernes hjemmeside, at man kunne søge Initiativpuljen om op til 10.000 kr. til et fagligt eller socialt arrangement, vidste hun med det samme, at det skulle handle om arbejdsmiljøet.

Hun fik leder og arbejdsmiljørepræsentant med på ideen om at skabe en dag, der skulle bidrage til trivslen blandt medarbejderne på døgninstitutionerne Vokseværket og Vesterlund. Ledelsen skød yderligere omkring 10.000 kr. i projektet, der gik ud på at sejle ud på den lille Limfjordsø Egholm og lave forskellige faglige og sociale aktiviteter. Efterfulgt af en fælles middag.

Hjemmelavet skattejagt

– Vi startede med en slags skattejagt, hvor kollegaerne i hold skulle gå fra post til post og løse opgaver om arbejdsmiljøet. Lige fra faktuelle spørgsmål som: Hvad står AMR for? Til reflektions-øvelser, hvor de fx skulle se en video, hvor jeg på en karikeret måde bagtalte vores leder og kaldte hende en ’gås’, hvorpå de skulle diskutere, hvad det gør ved arbejdsmiljøet, når man bagtaler hinanden og hvordan, man bør håndtere en sådan situation, fortæller Lone Petri og forstsætter:

– Vi havde selv lavet skattejagten, og selv om den helt sikkert var blevet mere professionel, hvis vi havde hyret et konsulentfirma, gav det også noget særligt, at den var ’hjemmelavet’. Det var med til at give hele dagen et uformelt præg, og netop det uformelle samvær var et vigtigt mål med dagen, siger hun, idet hun mener, at der er to sider af det gode arbejdsmiljø.

Vil du have 10.000 kr.?

Fra den 4. marts 2021 er det igen muligt at tage initiativ med støtte fra Initiativpuljen.

Måske ønsker du at forbedre arbejdsmiljøet på din arbejdsplads? Måske har I brug for ny, faglig inspiration på arbejdspladsen? Eller noget helt tredje. Kun fantasien sætter grænser – initiativet skal bare være relevant for andre medlemmer af Socialpædagogerne end dig selv.

Du kan maksimalt få 10.000 kroner i støtte fra Initiativpuljen til at gennemføre din idé. Der er løbende ansøgningsfrister.

Læs mere om Initiativpuljen på Socialpædagogernes hjemmeside.

Jeg tænker faktisk, at det vil være rigtig godt for os at gøre noget tilsvarende igen – især efter corona-nedlukningen, hvor der virkelig vil være behov for at give trivsel og kollegaskab et boost.

Lone Petri, socialpædagog og TR

Tillid og tryghed

– Den ene side handler om at skabe gode rammer for at opnå gode resultater med kerneopgaven og kan bedst sammenfattes i sætningen: Faglighed og arbejdsmiljø går hånd i hånd. Den anden side handler om at skabe en hverdag, hvor vi som ansatte har det godt med hinanden og med ledelsen, og hvor vi føler os trygge og tillidsfulde i samarbejdet – og her er der brug for noget andet end ny viden om fx neuropædagogik eller narrative fortællinger. Her er der brug for grin og fælles oplevelser, vurderer hun.

Det sidste fik de omkring 30 kollegaer masser af på ø-turen, hvor der bl.a. var tovtrækning, sumobrydning og stenmaling.

– På den korte bane er jeg sikker på, at dagen var med til at øge trivslen på arbejdspladsen, men jeg tror ikke, man kan mærke en effekt flere år efter. Det er ikke gjort en gang for alle, og jeg tænker faktisk, at det vil være rigtig godt for os at gøre noget tilsvarende igen – især efter corona-nedlukningen, hvor der virkelig vil være behov for at give trivsel og kollegaskab et boost

Tag initiativ - også under corona

Selvom corona lige nu forhindrer os i at samles, skal du ikke tøve med at søge Initiativpuljen.

Initiativpuljen støtter også digitale projekter som fx en digital undersøgelse af pausekulturen på arbejdspladsen eller afholdelen af et onlineforedrag. Kun fantasien sætter grænser – initiativet skal bare være relevant for andre medlemmer af Socialpædagogerne end dig selv.

Du kan også søge støtte til et arrangement med fysisk fremmøde, der først afholdes, når forsamlingsforbuddet bliver hævet.

Bliv medlem