Gå til indhold

corona

Gratis selvtest på vej til sociale tilbud

Medarbejdere og pårørende på sociale tilbud med sårbare borgere får nu bedre mulighed for at teste sig selv, før de påbegynder arbejdsdagen eller besøger et sårbart familiemedlem

17. december 2021

Artikel
coronatest.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Fra mandag d. 20. december får medarbejdere på sociale tilbud mulighed for at teste sig selv, når de går på arbejde. Sundhedsmyndighederne anbefaler ekstra tests på social- og ældreområdet, og arbejdsgiverne vil have mulighed for at kræve, at ansatte lader sig teste, hvis det er nødvendigt for at undgå smitte. Derfor bliver der fremover uddelt selvtest til medarbejdere og besøgende på sociale tilbud, hvor der er sårbare borgere. Ordningen skal supplere de testmuligheder, der allerede findes i dag.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen er glad for tiltaget:

– Det er en god nyhed. Selvtest gør hverdagen mere smidig for vores medlemmer – de slipper for at stå i lange køer ved testcentre for at passe deres arbejde. Og så kan det også skabe tryghed for borgerne, at adgangen til test er nem og hurtig for dem, der kommer på botilbuddet, siger han.

Otte mio. selvtest på vej
Selvtestene bliver udrullet på sociale tilbud og i ældreplejen i samarbejde med KL og kommunerne. Det forventes, at kommunerne kan gå i gang med indsatsen med gratis selvtest for ansatte og besøgende allerede fra mandag den 20. december. Og det forventes, at der vil være fordelt otte millioner selvtest til kommunerne senest 19. december.

Selvtest bliver givet til følgende grupper:

  • Personale på sociale tilbud, som har beboere/brugere, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med smitte med covid-19, uanset vaccinationsstatus
  • Personale i ældreplejen som et ekstra supplement til den eksisterende screening, uanset vaccinationsstatus
  • Besøgende på plejehjem og sociale tilbud som en mulighed for de besøgende, uanset vaccinationsstatus

Tiltaget er et led i at skærme borgerne på sociale tilbud mod den stigende coronasmitte i samfundet, siger socialminister Astrid Krag:

– Det er afgørende at holde smitten ude af plejehjem og sociale tilbud, og vi prioriterer af den grund de ældre og de sårbare borgere højest, når vi nu optrapper test-indsatsen. Med selvtest til medarbejdere og besøgende vil vi sikre, at man lokalt kan værne mod at bringe smitten ind. Og vi fjerner en af de barrierer, der i en travl hverdag kan afholde nogle medarbejdere og pårørende fra at blive testet, før de kommer i kontakt med ældre og sårbare mennesker.

Læs mere: https://sm.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2021/dec/daglige-test-af-medarbejdere-og-selvtest-af-besoegende-skal-beskytte-mod-coronasmitte-i-aeldreplejen-og-paa-sociale-tilbud

Bliv medlem