Gå til indhold

Familieplejer

Fif om skat: Husk dit kørselsfradrag

Spørgsmål om familieplejere og skat er en kompliceret affære, der ikke altid kommer med en facitliste. Men én ting er sikkert: Betaler du skat af den kørselsgodtgørelse, du får for at køre dit plejebarn i specialskole, har du ret til et kørselsfradrag

10. december 2021

Artikel
COLOURBOX44066739_skat og fradrag_1128x600.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Som alle andre lønmodtagere modtager familieplejere i november måned besked om, at det var tid til at tjekke forskudsopgørelsen for næste år. I den forbindelse er det bl.a. vigtigt at være opmærksom på, hvad der står i rubrikken ’Befordring (Kørselsfradrag)’, fortæller statsautoriseret revisor Mads Jensen fra revisionsfirmaet Egon Pedersen.

For mange familieplejere kører deres plejebarn i skole langt fra bopælen, hvis plejebarnet går i specialskole. I den forbindelse modtager familieplejerne en omkostningsgodtgørelse.

– Serviceloven siger, at familieplejere skal stilles, som hvis barnet havde gået i den lokale skole. Så den omkostning, de har ved at bringe et barn til specialskole, skal kommunen dække efter serviceloven, forklarer Mads Jensen.

Skat eller ej?

Er man som familieplejer lønmodtager (i forhold til plejevederlaget), skal kommunen udbetale omkostningsgodtgørelsen som en skattefri udbetaling. Og gør kommunen det, er kørslen ikke fradragsberettiget.

Men der kan være forskellig praksis for, hvordan det skattemæssigt bliver behandlet i kommunerne. Derfor vil nogle familieplejere opleve, at de bliver bedt om at betale skat af det. Gør de det, har de ret til et kørselsfradrag, forklarer Mads Jensen.

– Det indberetter man på samme måde i sin selvangivelse eller forskudsopgørelse, som hvis man har mere end 12 kilometer til arbejde. Fradragssatsen er også den samme. Og mit bedste råd er, at man skal huske at få det registreret, for ellers går det fradrag jo tabt, siger han.

Et spørgsmål om fortolkning

Når det så er sagt medgiver Mads Jensen, at skat kan være en kompliceret affære, der ikke altid kommer med en facitliste.

– Det er uhørt kompliceret. Helt principielt er det sådan, at skattelovgivningen bliver lavet i folketinget, og så sidder der nogle dygtige folk i Skat og fortolker lovgivningen – men det er deres fortolkning. Selvfølgelig kan man ikke diskutere, hvor stor en sats er, men tit og ofte er der i lovgivningen en masse ord, og når der er mange ord, er der også mulighed for fortolkning. Heldigvis har vi et fint retssystem, der tager stilling, når borgeren eller en revisor er uenig i fortolkningen, siger han.

 

Skat er en kompliceret affære. Brug denne artikel som inspiration, men rådfør dig med Skat eller en revisor, hvis du vil vide mere. Socialpædagogerne rådgiver ikke om skatteforhold.

Bliv medlem