Gå til indhold

corona

Krydsvaccinerede tilbydes 3. stik

Danskere som blevet vaccineret med to forskellige vacciner bliver nu tilbudt et 3. stik, for at imødekomme udfordringer med rejser til udlandet

6. oktober 2021

Artikel
vaccination-beskaaret.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

En del socialpædagoger blev i foråret krydsvaccineret, altså vaccineret med to forskellige vacciner - først AstraZeneca og derefter med Pfizer/Moderna, efter AstraZenecas vaccine blev taget ud af vaccinationsprogrammet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er de pågældende godt beskyttet mod covid-19, da effekten af krydsvaccination vurderes at være lige så høj som de øvrige.

Men det være et problem at rejse til udlandet, fordi nogle lande ikke accepterer krydsvaccination som vaccinepas. Derfor tilbyder Sundhedsstyrelsen nu denne gruppe et tredje stik med en mRNA-vaccine, så de er stillet på lige fod med andre i fht. udlandsrejser.

Så det er ikke ud fra et sundhedsfagligt perspektiv, man tilbydes et tredje stik, men udelukkende for at imødekomme de praktiske udfordringer omkring vaccinepas og rejser til udlandet, siger Sundhedsstyrelsen.

Sådan gør du
Hvis du ønsker at blive vaccineret, kan du bestille tid til vaccination i et vaccinationscenter på www.vacciner.dk. Du kan også møde op på et vaccinationscenter uden tidsbestilling. Du vil ikke modtage en invitation i e-Boks eller med brev.

Vent, hvis du ikke skal rejse
Sundhedsstyrelsen råder folk, der ikke står med en aktuel rejseudfordring om at vente med at tage imod tilbuddet. Det skyldes, at du som krydsvaccineret med et stik med vaccinen fra AstraZeneca og ét med en mRNA-vaccine er særdeles godt beskyttet mod COVID-19.

Find spørgsmål og svar om krydsvaccinerede hos Sundhedsstyrelsen

Tredje vaccinestik på vej til dele af frontpersonalet
Sundhedsstyrelsen har fremlagt en plan for revaccination mod COVID-19. Revaccinationen kommer til at foregå i flere faser. Første fase er allerede i gang og målrettes beboere på plejehjem, borgere med særligt svækket immunforsvar samt borgere på 85 år og derover. I næste fase er det forventningen, at borgere på 65 år og derover, personale i sundheds-, social- og ældresektoren og personer i øget risiko vil få et tilbud om revaccination mod COVID-19, skriver Sundhedsstyrelsen.

At revaccination kommer på tale, betyder ikke, at man skal frygte for, om de to skud vaccine, man har fået, ikke er effektive. Ifølge Sundhedsstyrelsen har vi i Danmark god kontrol med epidemien og effektive vacciner, som beskytter langt de fleste med alvorlig sygdom som følge af COVID-19.

– Vi har heldigvis nogle gode og virkelig effektive vacciner i vores program, som beskytter langt de fleste mod alvorlig sygdom som følge af COVID-19. Men der er en del af de ældre på 85 år og derover, som kan have haft en mindre effekt af deres primære vaccination pga. deres alder, og som desuden har været færdigvaccineret i noget tid, og som samtidig også har en øget risiko for at udvikle mere alvorlig sygdom. Dem vil vi gerne være helt sikre på, at vi får beskyttet godt, og derfor mener vi, at tiden er inde til at tilbyde de allerældste at få et ekstra stik,’ forklarer vicedirektør Helene Probst.

En plan er på vej
Det er endnu ikke afklaret nøjagtig hvem, der er omfattet blandt personalet i sundheds- og socialsektoren, men en plan er på vej.

Det præcise tidspunkt for, hvornår revaccinationerne går gang, afhænger af yderligere data, især i forhold til fald i immunitet i de pågældende grupper og bivirkninger, skriver Sundhedsstyrelsen, som derudover også afventer, at vaccinerne bliver EU-godkendt til brug for revaccination af disse grupper.

Det forventes at vaccinen fra Pfizer og Moderna bliver godkendt til revaccination i løbet af oktober. Danmark har lager og kontrakter på et tilstrækkeligt antal mRNA-vacciner til at kunne tilbyde revaccination af den samlede danske befolkning.

Det er Sundhedsstyrelsens forventning, at størstedelen af den øvrige befolkning vil skulle revaccineres på sigt, men at det tidligst bliver aktuelt i 2022.

Læs mere på Covid: Spørgsmål og svar

Bliv medlem