Pension
Guide: Se om du kan få tidlig pension
Et flertal i Folketinget vedtog i december 2020 en ret til tidlig pension for lønmodtagere, der har været mange år på arbejdsmarkedet. Se, hvad det betyder for dig
4. januar 2021
Forfatter: Lea Holtze
Foto: Colourbox
Senest revideret den 18. januar 2022
Fra 2022 får de danskere, der har haft det længste arbejdsliv, lov til at gå tidligere på pension. Det drejer sig om lidt over 41.000 personer.
Man kan anmode om den nye tidlige pension fra den 1. august 2021, og de første får udbetalt tidlig pension fra januar 2022.
Har jeg ret til tidlig pension?
Det, der afgør, om du har ret til tidlig pension, er antallet af år, du har arbejdet:
- Har du som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får du ret til at trække dig tilbage tre år før folkepensionen.
- Har du som 61-årig været 43 år på arbejdsmarkedet, får du ret til at trække dig tilbage to år før folkepensionen.
- Har du som 61-årig været 42 år på arbejdsmarkedet, får du ret til at trække dig tilbage ét år før folkepensionen.
Hvad tæller med som 'arbejde'?
Når du skal tælle op, hvor mange år, du har været på arbejdsmarkedet, tæller følgende med:
- Beskæftigelse fuld tid
- Deltid ned til 18 timer
- Barsel
- Lærlingetid og skolepraktik
- Lønnede praktikperioder
- Uddannelsestid, når man er 40+
- Dagpenge
- Sygedagpenge
- Barselsdagpenge
- Ledighedsydelse
- Fleksjob
- Støttet beskæftigelse/løntilskud
- Militærtid/tid som nægter
Hvad hvis jeg ikke kan dokumentere, at jeg var på dagpenge engang i 80’erne?
Al data om medlemskab og ledighed skal automatisk hentes fra registre (herunder data fra ATP). Det betyder, at du ikke selv behøver at finde gammel dokumentation frem.
Hvad sker der med min efterløn?
Du har mulighed for at vælge tidlig pension frem for efterløn. Hvis du gør det, får du udbetalt det indbetalte efterlønsbidrag kontant efter fradrag af 30 pct. afgift til staten.
Du kan også få det indbetalte efterlønsbidrag retur, hvis du endnu ikke er nået efterlønsalderen. Da får du tilbagebetalt det indbetalte efterlønsbidrag kontant og skattefrit. Det gælder dog kun i en begrænset periode fra 1. januar 2022 til 30. juni 2022. Læs mere her
Gik du på efterløn inden den 1. januar 2022, kan du blive kompenseret for dine indbetalinger til efterlønsordningen i form af en kontant betaling på knap 2.700 kr. hver måned frem til din folkepensionsalder. Læs mere på borger.dk.
Hvor mange penge kan jeg få?
Du får 13.550 kr. om måneden før skat i tidlig pension, og pengene er uafhængige af din samlevers indkomst og formue. Beløbet bliver modregnet, hvis din pensionsformue overstiger to mio. kr. Til gengæld må du arbejde og tjene op til 24.000 kr. om året før skat, uden at det bliver modregnet din tidlige pension.
Hvor mange socialpædagoger kan få lov til at gå på tidlig pension?
I slutningen af 2020 estimerede Beskæftigelsesministeriet, at ca. 300-400 socialpædagoger i 2022 vil have mulighed for at gå tidligere på pension. Det er endnu for tidligt at afgøre, om det estimat holder.
Hvad mener Socialpædagogerne?
Det er godt, at man politisk anerkender, at nogle lønmodtagere har bidraget/arbejdet i så mange år, at de har brug for en tidligere tilbagetrækning. Og det er positivt, at de ikke skal visiteres og gennemgå årelange undersøgelser i forskellige systemer, men at det derimod er en ret, de får.
Er man nedslidt, men lever ikke op til kravene for tidlig pension, findes der muligheder for seniorpension (se nedenfor, red.). Så med den nye lov om tidlig pension er Socialpædagogerne som en del af fagbevægelsen tilfreds. Loven opstiller objektive kriterier for dem, der har allermest brug for det. Det er solidaritet, og det er det, vi står for i fagbevægelsen.
Er der et alternativ?
Hvis man som lønmodtager ikke opfylder kravene for tidlig pension, findes der muligheder for de nedslidte med en ny seniorpension, som trådte i kraft den 1. januar 2020. Seniorpension er en helbredsbetinget tilbagetrækningsordning, der er målrettet nedslidte seniorer. Læs mere om krav, ydelser og ansøgning.
Du kan læse mere og søge om tidlig pension på Borger.dk