Gå til indhold

Coronavirus

De første socialpædagoger er vaccineret

Det vakte lettelse, da socialpædagogerne på demensplejehjemmet Tornhøjhaven i Aalborg Kommune fik COVID-19-vaccinen. Men der er brug for klarhed om proceduren for vaccineudrulning på socialområdet, understreger forbundsformand

5. januar 2021

Artikel
Vaccine_Berit Friis Pedersen5_Michael Bo Rasmussen_1128x600.jpg
Det er en stor lettelse, at beboere og medarbejdere nu er vaccineret mod corona, fortæller Berit Friis Pedersen, der er socialpædagog og TR på demensplejehjemmet Tornhøjhaven.

Forfatter: Malene Skov Jensen

Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset

På landets plejehjem og hospitaler ankom COVID-19-vaccinerne lige efter jul, og udover beboere og patienter fik personalet også den første dosis mod COVID-19 – heriblandt også socialpædagoger.

Det gælder blandt andet demensplejehjemmet Tornhøjhaven i Aalborg Kommune, hvor beboere og medarbejdere blev vaccineret den 31. december.

– Det gik stille og roligt, og det er selvfølgelig en stor lettelse, at vi nu er i gang, selvom det i første omgang ikke ændrer så meget ved vores måde at arbejde på. Vi skal lige have dosis nummer to, inden vi rigtig kan føle os sikre, siger Berit Friis Pedersen, der er tillidsrepræsentant for de 13 socialpædagoger på Tornhøjhaven.

Flere ramt af Corona

Tornhøjhaven er dog ikke gået helt fri for corona. I alt har 16 af de 72 beboere været ramt af corona. Fire af medarbejderne har også været smittet med corona. Men ifølge Berit Friis Pedersen er de alle blevet smittet privat, og har ikke bragt smitte ind på arbejdspladsen. Hun blev selv smittet med corona af sin datter midt i december, og det betød desværre, at hun ikke kunne blive vaccineret som de andre den 31. december.

– Det var skuffende, men jeg må først blive vaccineret en måned efter, at jeg har haft corona, siger Berit Friis Pedersen.

Medarbejderne på Tornhøjhaven bruger visir og mundbind og handsker ved nærkontakt, og i de tilfælde, hvor der har været coronasmitte blandt beboerne, har de også brugt heldragter.

– Vi er fortrøstningsfulde og har ikke rigtig været utrygge. Vi kan jo se, at de forholdsregler, som vi tager, virker, når ingen medarbejdere er blevet smittet på arbejdspladsen. Samtidig er det lykkedes at slå smitten ned blandt beboerne, så den ikke har bredt sig mellem boenhederne, siger hun.

Socialområdet venter stadig

I Aalborg blev man færdig med at vaccinere på alle kommunens plejehjem den 2. januar. Der er stadig ikke en dato for, hvornår turen kommer til borgere og medarbejdere på socialområdet. Men ligesom andre kommuner er Aalborg Kommune i gang med at lave lister over, hvilke medarbejdere og borgere på socialområdet, der vil vaccineres, så de er klar til at rykke hurtigt, når turen når til dem.

Brug for handling nu

Socialpædagogerne har de seneste dage atter været i dialog med ministre og embedsværk inden for social- og sundhedsområdet såvel som KL og Danske Regioner. Og det gav resultat.

  • Vi kan bekræfte, at dele af det sociale område er en del af fase 1, når det gælder vaccine-udrulningen. Det har vi fået forsikret. Tidspunktet for vaccinen og hvilke områder inden for socialområdet, det drejer sig om, afhænger fortsat af, hvor meget vaccine vi får til landet.
  • Vi har understreget, at der er hårdt brug for information til arbejdsområdet om procedurer, tidsplan og ansvarsfordeling i forhold til vaccineprogrammet. Det forventer vi, at der bliver gjort noget ved.
  • Vi har tidligere medvirket til, at der er en aftale om forebyggende (lyn)test på det sociale område ligesom på plejehjem. Nogle enkelte steder fungerer det, men langt fra alle steder. Det skal ske nu, var vores budskab. Det er helt afgørende, indtil vi får vaccinen.

Vi ved godt, at det er hårdt, at det kan være utrygt, og at socialpædagogerne knokler. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre dem bedst muligt. Og vi følger op hele tiden.

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne

Det gælder blandt andet Kolding Kommune, hvor borgere og medarbejderne netop har tilkendegivet, om de vil vaccineres. Henriette Fyhn, der fællestillidsrepræsentant for socialpædagogerne i kommunen, håber, at det er et tegn på, at det snart sker.

– Jo hurtigere, vi kan blive vaccineret, jo bedre. Coronasmitten skaber utryghed, fordi vi er i fare for at blive smittet, når vi passer vores arbejde som socialpædagoger. Angsten for at være den, der bringer smitte ind på arbejdspladsen, sidder også i mange, så det bliver en stor lettelse, når vi er blevet vaccineret, siger Henriette Fyhn, der selv arbejder på et bosted.

Forbundet følger op

Det glæder forbundsformand Benny Andersen, at det sociale område er med i første fase af vaccine-udrulningen, ligesom han har fuld forståelse for, at der kun er et begrænset antal vacciner til rådighed. Men han understreger, at et smitteudbrud på det sociale område med borgere i risikogruppe kan være katastrofalt.

Derfor har forbundet de seneste dage lagt yderligere pres på politikere, myndigheder og arbejdsgivere for at få information og klarhed omkring procedurer, tidsplan og ansvarsfordeling i forhold til vaccineprogrammet.

– Vi ved godt, at det er hårdt, at det kan være utrygt, og at socialpædagogerne knokler. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre dem bedst muligt. Og vi følger op hele tiden. Jeg opfordrer til, at man henvender sig til sin kommune, hvis der er forhold, man er utryg ved. For vi skal holde ud et stykke tid endnu. Og det kan vi. Og det har vi sagt til dem, vi har været i kontakt med – vi er der, som vi har været hele tiden under corona, den trygge hånd, i hverdagen for udsatte børn og voksne, mennesker med handicap og psykisk sårbare. For vi er socialpædagogerne, siger han.

Bliv medlem