Gå til indhold

Kommentar

Mere specialisering til de studerende

Vi skal sikre, at fremtidens socialpædagoger er rustet til de opgaver, de møder. Derfor er der brug for øget specialisering på pædagoguddannelsen, lyder det fra forbundsnæstformand Marie Sonne

30. september 2020

Artikel
marie-sonneB.jpg

Forfattere: Marie Sonne og forbundsnæstformand

Foto: Ricky John Molloy

For nylig afholdt Socialpædagogerne Socialpolitisk Topmøde. Der var et væld af politikere, og der var mange holdninger til, hvordan fremtidens socialpædagoger skal uddannes. En del mente, at vi skal styrke specialiseringen.

Det er vi helt enige i. Og det er vi optagede af at lykkes med. Lige nu er Uddannelses- og Forskningsministeriet i gang med evalueringen af pædagoguddannelsen. Her bidrager vi selvfølgelig helt formelt i processen. Men vi arbejder også på at spille ind med elementer, som kan styrke netop vores fag og vores specialisering til socialpædagog.

Og det gør vi af mange grunde. Én af dem er, at den enkelte borger ganske enkelt har brug for bedre og mere målrettet støtte. Det får de ved, at vi giver socialpædagoger en bedre uddannelse. Så vi skal sikre, at fremtidens socialpædagoger er rustet til de opgaver, de møder. Og så skal vi sikre, at uddannelsen er attraktiv, så den kan tiltrække nye folk til faget.

Dét kræver først og fremmest, at der skrues op for social- og specialpædagogisk faglighed, metoder og teoretisk viden på uddannelsen. Der skal også flere undervisningstimer og ressourcer til – og gerne langt flere undervisere fra socialpædagogisk praksis. Kun på den måde kan vi sikre, at der kommer en klar professionsidentitet for de nye studerende. At vi giver de studerende en bedre platform at stå på. De skal have et fagsprog og en identitet som socialpædagoger, hvor det er afgørende, at man har studeret netop den specialisering på uddannelsen. For en pædagog er ikke bare en pædagog.

Derfor klør vi på for at sikre, at vi får en uddannelse, der ruster jeres kommende kolleger til de spændende og komplekse opgaver, I står over for. Og for at sikre, at langt flere finder vej til vores fantastiske fag.

Bliv medlem