Gå til indhold

Dilemma

Må man sige til en borger, at hun er overvægtig?

Har du i visse situationer pligt til at give klar besked, hvis du vurderer, at en borger vejer så meget, at det går ud over vedkommendes sundhedstilstand? To socialpædagoger, Helle Brandt Pedersen og Pia Hvidt Geertsen, har hvert sit synspunkt

30. september 2020

Artikel
Dilemma09.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Søren Kjeldgaard

JA

Helle Brandt Pedersen, socialpædagog på De særlige pladser, Psykiatrisk Afdeling Vejle

I mit nuværende job har jeg ikke haft problemstillingen inde på livet. Men som misbrugsbehandler har jeg tidligere mange gange mødt borgere, der overspiste kraftigt og fx gemte lagre med store indkøbsposer fulde af slik. Og så har det nogle gange været nødvendigt at give klar besked om konsekvensen: Hvis du er kraftigt overvægtig, går det ud over hele din livssituation. De indre organer kan tage skade, og det kan også ramme dig psykisk. Hvis du går helt i stå fysisk, går du også ofte i stå psykisk. Derfor mener jeg, at det er omsorgssvigt, hvis du bare lader stå til uden at fortælle borgeren, at han/hun har brug for at tabe sig. Men det er klart, at du skal gøre det på en ordentlig og omsorgsfuld måde. Og her handler det i høj grad om anerkendelse. Hvis du generelt har fokus på det positive og anerkender borgeren for mange forskellige ting, er det også nemmere at komme med de svære beskeder. Præcis hvordan, afhænger af personen og situationen.

Derfor siger jeg ja!

KRAFTIG OVERVÆGT SKADER

  • Omsorgssvigt at tie stille
  • Vær anerkendende

Står du i et fagligt dilemma, så skriv til: nyhedsrum@sl.dk

NEJ

Pia Hvidt Geertsen, socialpædagog på et dagtilbud i Brøndby

Det er kun læger og andre sundhedspersoner, der med rette kan sige, at nogen bør tabe sig. Andre skal ikke diktere, hvad der er overvægt, og hvad der ikke er. Jeg ved godt selv, at jeg er overvægtig, og jeg har absolut ikke brug for, at andre fortæller mig det. På samme måde vil jeg som socialpædagog heller ikke definere, at en borger er overvægtig. Men hvis lægen vurderer det, vil jeg gerne understøtte og fx sige: ’Kan du huske, at lægen sagde, at du var overvægtig? Og at du skulle spise noget mere salat?’ Så er det ikke mig, der siger: ’Du er for tyk.’ Så henviser jeg til lægens ord. Som socialpædagoger skal vi have fokus på at hjælpe borgerne til bedre livskvalitet, og det er ikke os, der skal afgøre, om livskvaliteten fremmes af et vægttab. Tværtimod kan for meget fokus på vægt og motion have den modsatte effekt. Men hvis lægen vurderer, at borgeren af sundhedsmæssige grunde skal bevæge sig noget mere, kan jeg motivere til fysiske aktiviteter, der gør borgeren glad.

Derfor siger jeg nej!

LÆGENS OPGAVE

  • Hjælp med motivation
  • Fokus på livskvalitet
Bliv medlem