Gå til indhold

corona

Barn syg eller i karantæne – hvordan er du stillet?

Syge børn og coronakarantæne kalder på fælles løsninger. Tag hul på snakken med din leder og TR om, hvordan I løser udfordringerne med pasningsproblemer på jeres arbejdsplads, råder Socialpædagogerne

10. september 2020

Artikel
coronatest-barn.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Mandag morgen står du med en hostende og halvsløj 4-årig i hånden. Hvad gør du nu? Kan han komme i børnehave? Skal han coronatestes og hvad med dit arbejde, som du skal passe? Syge børn er en tilbagevendende udfordring, når vinterhalvåret nærmer sig. I år er situationen ekstra svær pga. coronapandemien, som stiller skærpede krav til, i hvilken tilstand institutioner og skoler tager imod barnet.

Fravær skal aftales
Udgangspunktet er, at de almindelige regler og aftaler om barnets sygedage stadig gælder. Det betyder, at hvis dit barn er syg, og du er offentligt ansat, så har du mulighed for at holde barnets 1. og 2. sygedag efter de gældende betingelser:

Barnet skal være under 18 år, fraværet skal være nødvendigt af hensyn til barnet, og fraværet skal være foreneligt med forholdene på arbejdspladsen.

Opdatering
10. september er der indgået en ny aftale, som gør det muligt for forældre at få dagpenge, men de passer hjemsendte børn. Læs mere: Dagpenge til coronaramte børnefamilier

 

– Det gælder om at få talt sammen og lavet nogle aftaler i så god tid som muligt. Vi ved, der vil komme sygdom, så hvordan løser vi det? Det kræver samarbejde og fleksibilitet fra begge sider.

Troels Petersen, juridisk konsulent i Socialpædagogerne

Gode råd til forældre

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en pjece med anbefalinger til forældre: Gode råd skal vejlede forældre med børn i dagtilbud og skoler om sygdom og hjemsendelse

Tag snakken på forhånd
Situationen er ekstraordinær pga corona-situationen og det kalder på, at man finder løsninger på arbejdspladsen i fællesskab, mener juridisk konsulent i Socialpædagogerne Troels Petersen:

– Vi ved jo alle, at corona er en præmis i vores samfund lige nu, og den bringer mange forældre i en kattepine, når de ikke kan aflevere deres børn i institution. Det er en faktor, som vi er nødt til at løse i fælleskab, siger han.

Han anbefaler, at man på forhånd tager en snak på arbejdspladsen om, hvordan man håndterer situationen med syge og karantæneramte børn.

– Det gælder om at få talt sammen og lavet nogle aftaler i så god tid som muligt. Vi ved, der vil komme sygdom, så hvordan løser vi det? Det kræver samarbejde og fleksibilitet fra begge sider, siger Troels Petersen.

Brug din TR
Det er et godt udgangspunkt at tage fat i sin TR eller AMR, som kender reglerne og kan tage initiativ til en fælles samtale på arbejdspladsen.

– Det er vigtigt, at man får vendt på forhånd, hvordan man løser problemet. Hvis man ikke kan finde private pasningsmuligheder, så skal man måske aftale at bruge en omsorgsdag, afspadsere eller tage en feriedag, siger Troels Petersen.

Det er Troels Petersens opfattelse, at arbejdsgiverne kender til medarbejdernes dilemma og er fleksible i situationen. Men jo tidligere, man får taget snakken, jo bedre mulighed har lederen for at finde løsningsmuligheder, fx i form af et vikarberedskab e.lign.

– Corona er en ekstraordinær situation, der kalder på samfundssind og en fremstrakt hånd begge veje. Både ledere og medarbejdere har et ansvar for at få virkeligheden til at hænge sammen i denne situation. Alt kan lade sig gøre, hvis man vil, og når man samarbejder om løsningerne, siger Troels Petersen.

Politisk opmærksomhed på problemet
Fra regeringens side er der lydhørhed over for situationen. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er opmærksom på, at ventetider på test og krav om at holde barnet hjemme skaber store udfordringer for børnefamilierne. Han holder i disse dage møder med arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier om at finde en løsning.

– Jeg er helt opmærksom på, at nogle forældre kan opleve udfordringer, når deres børn sendes hjem fra skole eller institution. Derfor mødtes jeg også af den grund med Folketingets partier så sent som i fredags for at drøfte problemstillingen. Vi skal mødes igen, når jeg har talt med arbejdsmarkedets parter, siger han til Politiken.

Bliv medlem