Gå til indhold

SPRINGET

Som ny TR blev jeg fagligt udviklet – uden at skifte job

Da posten som TR blev ledig, greb Mie Findsen Pedersen. Og efter 18 år som menig socialpædagog på samme arbejdsplads kan hun nu også kalde sig tillidsrepræsentant

5. august 2020

Artikel
Springet.jpg
Som TR oplever Mie Findsen Pedersen, at hun har opnået stor faglig udvikling uden at skifte job

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Hanne Loop

Hvorfor skulle der ske noget nyt i dit arbejdsliv?
Som nybagt HF-student søgte jeg et job som ferie­afløser på amtsplejehjemmet Østergården. Jeg regnede med lige at være der sommeren over, men nu er det blevet til 18 år – altså halvdelen af mit liv. Jobbet har ændret sig meget undervejs, både fordi jeg selv er gået fra at være ufaglært til at være uddannet socialpædagog, og fordi plejehjemmet i dag er et botilbud under Center for Psykosocial Udvikling Slagelse (CPUS). Men de fysiske rammer er de samme. Jeg er rigtig glad for at være på CPUS, så jeg har ikke lyst til at søge et nyt job – men for fire år siden tænkte jeg alligevel: Nu skal der altså ske noget nyt.

Hvorfor ville du være TR?
Da posten som TR-suppleant blev ledig, var der ikke andre, der ville stille op – og så slog jeg til. Det åbnede en ny verden for mig, hvor jeg bl.a. var med på Socialpædagogernes kongres som gæst. For halvandet år siden afløste jeg så den tidligere TR. Ud over drømmen om selv at få nye udfordringer var jeg drevet af et ønske om at få indflydelse på min arbejdsplads og være med til at udvikle den. Og så vil jeg også gerne hjælpe kolleger, der kommer i klemme.

Hvordan var din første tid som TR?
Megasvær. Selvom jeg havde været suppleant først, er det noget helt andet at være TR, for nu er det pludselig dig, der skal være inde i overenskomsten og lokalaftalerne. Jeg er TR for ca. 50 socialpædagoger – og kollegerne kom og spurgte mig om alt fra: ’Hvornår må man bryde 11-timers reglen?’ til: ’Ser min lønseddel rigtig ud i forhold til weekender og ferie?’ Gang på gang måtte jeg bare svare: ’Øh … Det vil jeg godt lige undersøge for dig.’ Heldigvis kunne jeg få rigtig meget hjælp. Både af kredsen, fællestillidsrepræsentanten og de andre TR’ere på CPUS.

Hvornår har du fået indflydelse?
Sidste år skulle CPUS spare, og her fik vi som TR’ere medindflydelse på, hvor der skulle spares. Vi ville gerne undgå fyringer, og det lykkedes at komme igennem med et forslag om at nedlægge en lederstilling, hvor lederen under alle omstændigheder skulle gå på pension, og så omstrukturere ledelsesopgaverne. Det var fedt, da kollegerne bagefter sagde, at det var en god aftale. Andre gange handler det om kampen for højere løn, og jeg har flere gange gjort en forskel i forbindelse med lønforhandlinger.

Har du et godt råd til andre, der er nye som TR?
Gå ind i de kampe, der kommer, med oprejst pande uden at tage det personligt. Når der fx er uenighed mellem dig og din ledelse, handler det ikke om jer som personer, men om de poster, I hver især bestrider. Og husk så at søge al den hjælp, du kan få i dit bagland – altså hos kredsen og fællestillidsrepræsentanten.

CV: Mie Findsen Pedersen, 36 år

2019
TR for socialpædagogerne på CPUS, Center for Psykosocial Udvikling Slagelse

2016
Suppleant for TR på CPUS

2007
Socialpædagog på Østergården, i dag en del af Center for Psykosocial Udvikling Slagelse (CPUS)

2003
Pædagogstuderende og afløser på Østergården

2002
Barselsvikar på Østergården, Slagelse Kommune

2002
Nybagt HF-student med sommerjob på amtspleje­hjemmet Østergården

Bliv medlem