Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet i gang igen

Arbejdstilsynet fører nu tilsyn med alle brancher igen. Som TR eller AMR kan du dermed søge rådgivning eller tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet

10. juni 2020

Artikel
gabrielle-henderson-HJckKnwCXxQ-unsplash.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Nu er Arbejdstilsynet tilbage i fulde omdrejninger. Fra den 8. juni fører Arbejdstilsynet igen tilsyn med arbejdspladser i alle brancher og med alle typer af arbejdsmiljøproblemer.

Det betyder, at hvis du som tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant oplever udfordringer på arbejdspladsen med fx smitterisiko, mangel på værnemidler, stor arbejdsmængde og tidspres, forhøjet konfliktniveau eller andet – og det er vanskeligt at få en lokal dialog om løsningen af udfordringerne, er det muligt at få fat i Arbejdstilsynet til rådgivning eller et evt. tilsynsbesøg.

Det betyder samtidig, at de formelle rammer for arbejdsmiljøet, som der har været dispensation for, er gældende igen. Det gælder fx reglerne for valg af AMR.

Næstformand i Socialpædagogerne Marie Sonne har kun ros til alle de socialpædagogiske TR og AMR og ledere, som har bidraget benhårdt for at få en omskiftelig hverdag til at hænge sammen rundt om på arbejdspladserne.

– Det gode samarbejde mellem TR, AMR og ledelse har virkelig vist sit værd under corona krisen. Men jeg glæder mig over, at arbejdspladserne nu igen kan hente rådgivning og hjælp hos Arbejdstilsynet, når arbejdsmiljøet er udfordret, og løsningen ikke ligger lige for.

Kritik af manglende tilsyn
Arbejdstilsynets tilsynsindsats har efter nedlukningen af Danmark i perioden fra den 13. marts til den 14. april ført begrænset tilsyn, hvor fokus alene var på alvorlige ulykker og klager.

Det har mødt kritik fra blandt andre Fagbevægelsens Hovedorganisation FH, at Arbejdstilsynet har kørt på reduceret kraft så længe, da netop smitterisikoen i forbindelse med corona har haft stor arbejdsmiljømæssig betydning ude på arbejdspladserne.

Næstformand i FH Morten Skov glæder sig derfor over, at politikerne tilsyneladende har lyttet til kritikken.

– I FH modtager vi dagligt meldinger fra fagforeninger og tillidsvalgte, der er frustrerede over manglende værnemidler, over at rengøringen og den generelle hygiejne er mangelfuld, og over at mange arbejdsgivere ikke prioriterer de vigtige coronaretningslinjer. Så der er nok at tage fat på for tilsynet. Jeg er rigtig glad for, at politikerne har lyttet til vores kritik, for i denne coronatid er Arbejdstilsynet måske vigtigere end nogen sinde før.

Bliv medlem