Gå til indhold

Coronavirus

Vi skal vise børnene, at vi er her

Facebookopslag med opskrifter, dansevideoer, inspiration til morgenløb – og tæt telefonisk kontakt har været med til at styrke samarbejdet omkring børnene på Liljeborg Julemærkehjem under coronalukningen. Nu er hjemmet åbnet igen for de yngste børn

24. april 2020

Artikel
Rundbold-Liljeborg.gif
Yes, så kan der spilles rundbold igen på Julemærkehjemmet Liljeborg. Alle børn har været sendt hjem til deres familier under corona – men tirsdag 21. april fik de yngste børn lov til at vende tilbage til Liljeborg.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Kasper Løftgaard

Den røde løber var rullet ud, flaget hejst – og medarbejderne stod klar i god afstand til hinanden til at byde velkommen. Tirsdag den 21. april genåbnede julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde i det smukkeste solskinsvejr for de yngste børn efter at have været corona-lukket i mere end en måned.

– Jeg har virkelig savnet mine venner her. For selvom vi har været hjemme hos vores familie, er det jo slet ikke ligesom at holde ferie, og det har været lidt kedeligt og svært at finde en god rytme, som vi har her, fortæller Nora, som er et af de i alt 21 børn, der har fået lov til at komme tilbage til Liljeborg.

De første par dage har børnene lige skullet vænne sig til de mange nye vaner. Som at de fx ikke må besøge hinanden på værelserne, at de skal holde afstand – og at der skal vaskes noget mere hænder end normalt.

– Det kan godt være lidt svært at lade være med at kramme, når man ikke har set hinanden i lang tid. Vi må heller ikke være i madklub, og hoppeborgen er også lukket. Men det er dejligt at være hjemme igen, og det er jo stadig sådan, at de voksne trøster os, hvis vi har brug for det, fortæller Mathilde, som også netop er vendt tilbage til Liljeborg.

11-årige Nora er et af de i alt 21 børn, som nu har fået lov til at flytte tilbage til Julemærkehjemmet Liljeborg, hvor hun nyder forårssolen, vennerne - og alle de mange udendørs aktiviteter.

Virtuel kontakt
Selvom julemærkehjemmet har været helt lukket ned siden midten af marts, har de fleste af medarbejderne haft travlt med at holde kontakten med både børn og forældre – og med at finde den helt rigtige måde at motivere til trivsel og en sund livsstil på distancen.

Som fx socialpædagog Laura Bahne Jul, som nu også kan skrive kommunikationsmedarbejder og Facebookansvarlig på sit CV:

– Jeg oprettede ret hurtigt efter lukningen en Facebookgruppe for forældre til de hjemsendte børn – og den har været en supervigtig kanal til at motivere familierne. Fra start lagde jeg fx opslag ud om morgenløb, så børnene kunne løbe med hjemmefra, sende et billede af deres tid og på den måde optjene point, som de normalt gør her, fortæller hun.

Sjove aktiviteter
Tanken med gruppen er at skabe et virtuelt fællesskab for børnene og deres familier som erstatning for de rutiner og aktiviteter, børnene fra den ene dag til den anden måtte vinke farvel til. Og mange af kollegerne har budt ind med sjove idéer til, hvordan man bedst når børnene på afstand, siger Laura Bahne Jul:

– Jeg har selv optaget dansevideoer hjemme i stuen, hvor børnene så har kunnet danse med. Andre har indspillet sange, lavet videoer med madopskrifter eller kommet med forslag til, hvordan man kan lave wellness eller spille spil derhjemme. Det handler alt sammen om at vise børn og forældre, at vi stadig er her, at vi savner dem - og at vi sammen hver for sig kan fortsætte mange af de gode aktiviteter, de kender her fra Liljeborg.

Under nedlukningen har socialpædagog Laura Bahne Jul (th) brugt en nyoprettet Facebookgruppe til at inspirere og motivere børnene og deres forældre til at få skabt en god hverdag – på trods af corona.

Det gode børneliv
De mange nye rutiner under nedlukningen har på mange måder styrket kontakten til familierne, fortæller socialpædagog og TR Christina Viberg Frandsen. Hun har under hele forløbet haft tæt telefonisk kontakt med familierne – med fokus på at støtte dem i at få en god hverdag til at fungere.

– Den røde tråd i vores arbejde er at støtte børnene og deres familier i at få et godt børneliv. Så vi snakker om trivsel, om hvordan man kan skabe struktur i hverdagen – og om hvad de kan lave sammen. Men vi sætter aldrig barren for højt, for vi har mange sårbare familier, og de skal ikke føle et pres fra vores side. Så handler det måske mere om at bekræfte dem i, at små skridt som en gåtur eller en god snak med barnet også betyder noget, fortæller hun og tilføjer, at den virtuelle måde at arbejde på har givet nye idéer:

– Fx vil vi nu prøve at afholde børnemøder via platformen ’teams’ med de børn, der stadig er hjemme – hvor de så virtuelt kan mødes, snakke og vinke til de børn, der er tilbage på Liljeborg. Og det kan også fremadrettet være en god måde at inddrage forældrene på.

- Jeg kalder mig selv 'spritter-pædagogen', griner socialpædagog og TR Christina Viberg Frandsen, som her har fået tjansen med at afspritte motionsudstyret på Liljeborg.

De voksnes ansvar
For de fleste børn har det været positivt at komme tilbage til Liljeborg efter en ufrivillig lang pause fra opholdet, selvom det godt kan være svært igen at være væk fra mor og far.

– Men børnene er så utrolig gode til at hjælpe og støtte hinanden. Så hvis en pludselig har hjemve, er der lynhurtigt en, som byder ind med sine egne erfaringer og måske siger: ’Sådan havde jeg det også, da jeg startede. Det er helt ok at være ked af det’, fortæller Christina Viberg Frandsen.

Og én ting, der er særlig vigtig i disse corona-tider, er, at børnene aldrig skal gå rundt og være bange for at blive syge.

– Det er de voksnes – og ikke børnenes ansvar, at alle har rene hænder. Børnene, de skal bare hygge sig mest muligt og føles sig trygge, så skal vi nok sikre, at alle krav bliver overholdt, at der ikke er for meget kropskontakt – og at vi får vasket hænder, som vi skal, siger Christina Viberg Frandsen.

Nye rutiner

Efter den delvise genåbning af Julemærkehjemmet Liljeborg 21. april er der – udover håndvask og afspritning – indført flere nye rutiner og regler:

  • Børnene må ikke besøge hinanden på værelserne – og al leg foregår i grupper.
  • Hvert værelse har én fast voksen tilknyttet, som har lov til at give et godnatkram til dem, der har brug for det.
  • Madklubben, hvor børnene er med til at lave mad, er lukket ned.
  • Både undervisning og aktiviteter foregår i hold – og mest muligt rykkes udenfor.
  • Ved måltiderne bliver maden portionsanrettet eller serveret af en voksen – og der er større afstand mellem stolene.
  • Der dyrkes ingen motion, der indebærer kropskontakt.

Kort om Julemærkehjemmet Liljeborg:

  • Åbnede i januar 2018 i Roskilde og er det nyeste af de i alt fem Julemærkehjem i Danmark.
  • Liljeborg har plads til 48 børn i alderen 7-14 år.
  • Børnene bor på tomandsværelser og er tilknyttet et af hjemmets fire teams: nord, syd, øst, vest.
  • Der er i alt 36 medarbejdere på Liljeborg, hvoraf ca. halvdelen er socialpædagoger.

Læs mere om julemærkehjemmene på julemaerket.dk

Bliv medlem