Gå til indhold

Coronavirus

Vi rykker sammen i bussen

Tillidsrepræsentant Gitte Zabo er positivt overrasket over, hvor godt corona-tiden trods alt er gået på det socialpsykiatriske center OK-Fonden Enghaven. Det hænger sammen med ligeværdigt samarbejde

29. april 2020

Artikel
Gitte-Zabo-beskåret.jpg
Selv om det i sidste ende er personalets ansvar at følge corona-reglerne, oplever socialpædagog og TR Gitte Zabo, at beboerne på det socialpsykiatriske center OK-Fonden Enghaven i meget høj grad tager et medansvar.

Forfatter: Maria Rørbæk

Shit! Hvordan i alverden skal det her dog gå godt?

Sådan tænkte socialpædagog og tillidsrepræsentant Gitte Zabo, da hendes arbejdsplads, det socialpsykiatriske center OK-Fonden Enghaven, nær Horsens, blev lukket ned sammen med resten af Danmark.

– Fra den ene dag til den anden mistede vores beboere, der er psykisk udfordrede unge mennesker, alt det, der normalt strukturerer hverdagen: Ugeskemaet blev fuldstændig ryddet, for alt fra musikundervisning til wellness, samtaleterapi, frisør og fysioterapi blev jo lukket ned. De måtte ikke længere få besøg udefra, det var slut med at mødes på tværs af afdelingerne, og vi måtte ikke køre nogen steder hen – bortset fra det helt akutte. Vi kunne ikke længere give kram og beroligende berøringer, fortæller hun.

Når Gitte Zabo nu ser tilbage, forløb de første syv uger langt bedre, end hun havde forventet.
– Det har ikke været rosenrødt, men hold da op, hvor har vores beboere klaret det flot. Der har været en ånd af, at nu rykker vi altså sammen i bussen og får det til at lykkes, siger Gitte Zabo.

Alternative aktiviteter
I stedet for alt det, de ikke kunne gøre, begyndte beboere og personale at gøre andre ting: Lægge puslespil, gå ture, lave perler, bage snobrød på bål, spille udendørs spil som fx kongespil og kæmpe ludo og bruge længere tid på bare at sidde sammen og small talke. Og den samtaleterapi (DAT-samtaler), der plejer at foregå i et lille rum, blev konverteret til samtaler på gåture.

Gitte Zabo havde forventet, at konfliktniveauet ville stige, men hun oplever tværtimod. at beboerne har fået en lidt længere lunte – selv om den stadig kan være kort.

– De er mere large over for hinanden, som om de tænker: ’Nå, ja, han er jo også bare frustreret over situationen’. Tempoet er også kommet længere ned (altså lavere arousal), og det giver færre konflikter.

– Fra begyndelsen lagde vi vægt på, at vi jo alle sammen var i samme båd. Det var ikke kun lige beboerne, der ikke kunne se deres familie, jeg kunne fx heller ikke se min far og mor.

Gitte Zabo, socialpædagog og TR på OK-Fonden Enghaven

Ligeværdigt samarbejde
Den socialpædagogiske tilgang på OK-Fonden Enghaven handler blandt andet om ligeværdigt samarbejde med beboerne, og det har givet bonus under coronanedlukningen, mener Gitte Zabo: 

– Fra begyndelsen lagde vi vægt på, at vi jo alle sammen var i samme båd. Det var ikke kun lige beboerne, der ikke kunne se deres familie, jeg kunne fx heller ikke se min far og mor. Og ligesom dem var jeg afskåret fra en masse aktiviteter, så jeg også skulle holde mig hjemme efter arbejde. Og på fjernsynet kunne beboerne jo følge med og se, at det gjaldt hele Danmark. Jeg tror, det gør en kæmpe forskel, når man ikke føler, at man bliver uretfærdigt behandlet – men kan se, at det er noget, der gælder alle, siger hun.

Selv om det i sidste ende er personalets ansvar at følge corona-reglerne, oplevede Gitte Zabo, at beboerne i meget høj grad tog et medansvar.

– Der var fx nogle af beboerne, der lige i starten foreslog, at vi skulle fjerne hver anden stol ved bordet, så der blev større afstand – og så flyttede vi sammen stolene. Og de kunne fx også finde på at sige til mig: ’Har du nu husket at spritte, Gitte?’

Fleksibel tilgang
Som tillidsrepræsentant oplevede Gitte Zabo også, at kollegaerne i meget høj grad tog et medansvar, og alle var fx fleksible i forhold til at bytte vagter, hvis andre havde et pasningsproblem på grund af de lukkede institutioner. Der var heller ingen sure miner fra dem, der blev bedt om at holde tvungen ferie omkring påske.

– Alle har strakt sig langt, og det er gået rigtig godt, men nu kan jeg til gengæld også mærke, at tålmodigheden er ved at være brugt op hos nogle af beboerne. Nu må der rigtig gerne åbnes mere op, og det bliver der jo også. Fx er nogen begyndt at gå tur sammen med familie og venner, hvor de holder afstand, siger hun.

OK-Fonden Enghaven er en privatejet institution, der ejes og drives af OK-Fonden, men Gitte Zabo mener ikke, at det har gjort nogen forskel under corona. De har fulgt samme retningslinjer, som der gælder i det offentlige, og følger også den overenskomst, der gælder for socialpædagoger i regionerne.

Bliv medlem