Gå til indhold

coronavirus

Nu bliver det lettere at få anerkendt COVID-19 som arbejdsskade

Ansatte i sundheds- og socialsektoren skal ikke kunne bevise, at konkret smitte med COVID-19 er sket på arbejdet, for at få anerkendt sygdommen som en arbejdsskade. Det præciserer Arbejdsmarkedets Erhvervssikring efter kritik fra blandt andre Socialpædagogerne

22. april 2020

Artikel
covid.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Hvis man smittes med Covid-19, kan man få det anerkendt som arbejdsskade, hvis man kan sandsynliggøre, at smitten er sket på arbejde.

Det har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) præciseret efter en række fagforeninger, heriblandt Socialpædagogerne, har kritiseret de retningslinjer, der tidligere var meldt ud. Ifølge dem var det nemlig op til den enkelte medarbejder at påvise, at der var sket en konkret smitte på arbejdet for at få anerkendt COVID-19 som arbejdsskade og få ret til erstatning, hvis man får varige følger af sygdommen.

Som reaktion på kritikken har AES nu præciseret, at sundhedspersonale og andre faggrupper, som har tæt borgerkontakt og særlig risiko for smitte, ikke er pålagt at påvise en konkret smittekilde. Hvis man er udsat for en særlig risiko i sit arbejde, som mange socialpædagoger er det, er det normalt tilstrækkeligt til, at man kan sandsynliggøre, at smitten er sket der. Det er dog altid en konkret vurdering, om sygdommen vil kunne anerkendes som arbejdsskade.  

Socialpædagogernes formand Benny Andersen er tilfreds med, at der er blevet lyttet til kritikken.

- Naturligvis skal det være sådan, at man kan få det anerkendt som en arbejdsskade, hvis man blive smittet med COVID-19, mens man passet sit arbejde, uden at man skal igennem en juridisk tovtrækning. Socialpædagogerne er blandt det uundværlige frontpersonale, som har fortsat arbejdet med borgerne gennem lock down med den smitterisiko det medfører, siger Benny Andersen.

Ny vejledning
Arbejdstilsynet har netop udsendt en ny vejledning om emnet. I den forbindelse understreger beskæftigelsesministeren, at det skal være krystalklart, at man kan få anerkendt coronavirus, som en arbejdsskade, hvis sygdommen skyldes arbejdet.

-Vi skal værne om dem, der i de her dage yder en ekstraordinær indsats i vores fælles kamp mod coronavirus. Medarbejdere skal have tillid til, at der bliver taget hånd om dem, hvis de i deres arbejde bliver smittet, og derfor har det været afgørende for mig, at der hurtigt er sendt en klar vejledning ud på området, siger Peter Hummelgaard Thomsen.

Se vejledningen fra Beskæftigelsesministeriet: Vurdering af arbejdsskade om sygdom med COVID-19

Hvis du bliver smittet på arbejdet
Hvis du arbejder med borgere, der har symptomer på coronavirus, og du selv får symptomer, anbefaler Socialpædagogerne, at du bliver testet for sygdommen og at du anmelder det til AES som en mulig arbejdsskade.

Du kan anmelde på en af følgende måder:

  • Bede den læge, der behandler dig om at anmelde sagen til AES
  • Bede din arbejdsgiver om at anmelde sagen til AES
  • Selv gå ind på AES.dk og udfylde en anmeldelsesblanket

Hvis sagen anerkendes som en arbejdsskade, vil du eller dine pårørende kunne få godtgørelse eller erstatning, hvis du får varige følger, har udgifter til behandling eller i værste fald afgår ved døden som følge af COVID-19.

Du er velkommen til at kontakte Socialpædagogernes arbejdsskadeteam på telefon 72 48 60 40, hvis du har spørgsmål til anmeldelse eller ønsker Socialpædagogernes bistand i din arbejdsskadesag i AES.

Bliv medlem