Gå til indhold

Coronavirus

Forbundskasserer: Lyt til Sverige på dagpengeområdet

I Sverige har de pga. corona-krisen besluttet, at dagpengene skal hæves med 30 pct. i de første 100 dage. ’Vi bør i Danmark læne os op ad den løsning på dagpengeområdet’, lyder det fra Socialpædagogernes forbundskasserer Michael Madsen

3. april 2020

Artikel
RM_michael-madsenB.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Ricky John Molloy

I Sverige har regeringen pga. den aktuelle corona-krise netop fremsat et lovforslag, der bl.a. indeholder et markant løft af dagpengene. Svenskerne har nemlig valgt at hæve den højeste dagpengesats med lidt over 30 pct. de første 100 dagpengedage. Det skriver danskeakasser.dk.

Loven betyder samtidig, at der bliver lettere adgang til dagpenge. Fremover kan man således være dagpengeberettiget efter kun tre måneders medlemskab af en svensk a-kasse i stedet for de normale 12 måneders medlemskab. Samtidig lempes arbejdskravet for optjening af dagpengene.

I Socialpædagogerne er forbundskasserer Michael Madsen positiv over for det svenske lovforslag, som Danske A-kasser bakker fuldt ud op om:

– Det er en model, jeg godt kunne tænke mig, de danske politikere lod sig inspirere af. Vi står jo i en helt ekstraordinær og vanskelig situation lige nu, hvor rigtig mange danskere mister deres arbejde og dermed deres indtægt. Og her ville det være en stor hjælp, hvis vi i Danmark gør ligesom svenskerne og hæver dagpengene i en begrænset periode, siger Michael Madsen.

Det svenske lovforslag

Med lovforslaget vil den svenske regering under corona-krisen midlertidigt forbedre vilkårene for dagpengemodtagere på følgende områder:

  • Forhøje den højeste dagpengesats med 30 pct. i de første 100 ledighedsdage
  • Forhøje satsen med 40 pct. for dem, der kun er berettiget til dagpengenes grundbeløb
  • Forkorte den medlemsperiode i en a-kasse, der kræves for at blive berettiget til dagpenge fra 12 til tre måneder
  • Sænke arbejdskravet for at blive dagpengeberettiget
  • Droppe de normale seks karensdage i starten af ledighedsforløbet
  • Forbedre selvstændiges vilkår for at få dagpenge, mens de lukker virksomheden midlertidigt

Kilde: Danske a-kasser

 

Bliv medlem