Gå til indhold

Nye ferieregler

Ferielov: Sådan kan du holde ferie i år

I år bliver det anderledes. Den nye ferielov træder i kraft 1. september og det betyder noget for din ferieplanlægning. Læs hvordan og beregn selv ved hjælp af Ferieplanlæggeren

2. marts 2020

Artikel
ferie1128x600.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Til september starter den nye ferieordning, den såkaldte samtidighedsferie. I stedet for at spare ferie op det ene år og afholde ferien det næste år, kan du fremover bruge ferien i takt med, at du optjener den. I overgangsperioden skal du overveje, om du får brug for at gemme nogle feriedage.

Din sommerferie er sikret
Til maj får du tildelt 16,7 feriedage. Det vil sige nok feriedage til, at du kan holde 3 ugers sommerferie.  Er du offentligt ansat, har du derudover den 6. ferieuge og dermed 5 feriedage mere.  

Du kan gemme feriedage til efterårsferie
Den 1. september begynder du at optjene feriedage efter den nye ordning.  Du optjener 2 feriedage om måneden for hver måned frem til september næste år.

Når september er gået, vil du have optjent 2 nye feriedage, som du kan bruge, hvis du vil holde efterårsferie i oktober. Men hvis du vil holde fri i hele skolernes efterårsferie, mangler du knap 3 dage. Det kan du tage højde for ved at gemme feriedage før 1. september og overføre dem til efter 1. september.

Eksempel 1:

Lone får i alt 21,7 feriedage den 1. maj: 16,7 + 5 (6. ferieuge).

Hun holder 3 ugers sommerferie i juli. Så har hun brugt 15 dage og har 6,7 dage tilbage. De overføres til den nye ordning d. 1. september. Her begynder Lone at optjene ferie efter den nye ordning – 2 dage pr. måned, så den 1. oktober har hun i alt 8,7 feriedage.

Lone holder en uges efterårsferie i oktober og bruger dermed 5 feriedage. Tilbage har hun nu 3,7 feriedage.

Mangler du feriedage, kan du lave en aftale med din leder
Fordi feriedagene optjenes løbende, kan du stå i den situation, at du ønsker at holde ferie, men endnu ikke har opsparet feriedage nok. I så fald kan du aftale med din leder, at du bruger feriedage på forskud.

Eksempel 2:

Du vil gerne holde 2 ugers juleferie i december, men har brugt alle dine feriedage før 1. september. Den 1. december har du kun optjent 6 feriedage, så du mangler 4. Du aftaler derfor med din leder, at du holder 4 feriedage på forskud. I løbet af januar og februar har du tjent dagene ind igen (2 i januar og 2 i februar).

6. ferieuge
Offentligt ansatte har via overenskomsten ret til en 6. ferieuge. Den er ikke en del af den nye samtidighedsferie men kører efter den gamle ordning – altså opsparet i et kalenderår og kan afholdes det efterfølgende ferieår (1. maj – 1. maj året efter).

Beregn din ferie – tast selv
Ferieplanlæggeren er et redskab, som giver dig et samlet overblik over alle dine 6 ferieuger. Du kan bruge den til at indtaste for hver måned, hvor meget ferie du planlægger at holde eller har holdt. Så får du en idé om, om du har optjent nok, eller om du fx har behov for at tale med din chef om at få ferie på forskud. Du kan også se, hvor meget 6. ferieuge du råder over og markere, hvis du ønsker at benytte din 6. ferieuge.

Forstå de nye ferieregler og prøv ferieplanlæggeren

Bliv medlem