Gå til indhold

Coronavirus

En rummand kom forbi

I Center for Socialpsykiatri i Næstved fik socialpædagog Morten Lundhøj brug for samtlige værnemidler, da en ung borger med hoste og forkølelse blev sat i isolation

27. marts 2020

Artikel
Rumdragt_1128x600.jpg
Alle værnemidler blevet taget i brug, da en af de borgere, Morten Lundhøj arbejder med, kom i isolation i to uger.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Privat

’Hold da kæft, kommer du nu som rummand?’, lød det fra den unge borger, da socialpædagog Morten Lundhøj midt i marts troppede op iklædt fulddragt, briller, maske og handsker.

Borgeren havde hostet og været småforkølet, og efter et opkald til vagtlægen, var meldingen klar. Isolation i to uger.

– Det er jo en helt ny situation for os alle, når man pludselig skal være socialpædagog pakket ind i værnemidler. Men vi har brugt rigtig meget humor og grinet lidt af alle de mange forholdsregler, lyder det fra Morten Lundhøj, som også er fællestillidsrepræsentant.

En af forholdsreglerne er, at man skal putte alt overtrækstøj mm. ned i en gul sæk, inden man forlader borgerens lejlighed.

– Det har da virket lidt voldsomt, og borgeren synes også det er ret vildt, at vi smider så meget ud. Men sikkerhed kommer først, og vi har mødt stor forståelse for, at det er den måde, vi bliver nødt til at omgås hinanden under en isolation, siger Morten Lundhøj, som med et smil på læben tilføjer, at han lige nu mest frygter, at de unge bliver for godt vant med, at det er socialpædagoger, der handler og laver mad for dem.

- Aldrig har jeg fået så meget alkohol som nu - bare uden på kroppen, lyder det fra Morten Lundhøj medhenvisning til, at der sprittes hænder som aldrig før.

En sand skilteskov
Udover at der nu er lukket ned for alle besøg udefra, så er der ifølge Morten Lundhøj en sand skilteskov med ’Husk at spritte hænder’ hængt op, så både borgere og medarbejdere konstant bliver mindet om vigtigheden at god hygiejne.

– Og så har vi - udover at vaske alt af med desinficerende sæbe - faktisk haft en strategi om at bruge sæbe med duft i rengøringen, for det betyder noget rent psykologisk, at der dufter rent. Det virker på en eller anden måde beroligede, og jeg synes, de unge tager det hele overraskende roligt. Og så må jeg jo bare konstatere, at jeg aldrig selv har fået så meget alkohol som nu - bare uden på kroppen.

Morten Lundhøj har faktisk været imponeret over, hvor hurtigt det gik med at få de nødvendige værnemidler.

– Kommunen har et beredskab med en tydelig plan for, hvem vi skal kontakte, når vi har brug for fx værnemidler. Og to gange om ugen registrerer vi systematisk i et Excel ark, hvad vi har af håndsprit, masker og alt muligt, så der er et samlet overblik. Det virker ret tjekket det hele.

 

Bliv medlem