Gå til indhold

Anbringelser

Stort behov for bedre efterværn

Mange anbragte unge mister fodfæste, når de fylder 18 år og skal flytte i egen bolig. Sådan lyder konklusionen i rapport fra Bikubenfonden og Socialt Udviklingscenter SUS. Nu kan kommuner søge om støtte til en bedre efterværnsindsats

20. februar 2020

Artikel
cb_ung.jpg
Vejen ud i voksenlivet kan være vanskelig for tidligere anbragte. Modelfoto: Colourbox.

Forfatter: Maria Rørbæk

– Der er ikke nogen, der kigger skævt til normale unge, hvis de kommer som 25-årige og spørger: ’Kan jeg ikke lige flytte hjem igen, for jeg er helt fucked.’ Men hvis vi kommer som 25-årige, så er der bare ikke nogen hjælp at få. For der er ikke nogen at spørge.

Sådan siger en ung, tidligere anbragt, i rapporten ’Ung mellem anbringelse og eget hjem,’ der for nylig blev udgivet af Bikubenfonden og Socialt Udviklingscenter SUS.

Rapporten bygger på interviews med 18 tidligere anbragte, hvis fortællinger er sat i spil over for 15 praktikere, forskere og fagfolk. Konklusionen er klar: Der er et stort behov for en bedre efterværnsindsats, hvilket også dokumenteres med en række tal:

2 ud af 5 hjemløse unge i Danmark er tidligere anbragte.
44 pct. af alle anbragte unge har fået en psykiatrisk diagnose som 19-årige mod 7 pct. af alle unge generelt.
Hver sjette tidligere anbragte er på førtidspension, når de fylder 30.

30 millioner til udvikling
På baggrund af rapportens dystre konklusioner, har Bikubenfonden nu sat 30 millioner kroner af til at forbedre efterværnsindsatsen i samarbejde med Dansk Designcenter.

Direktør i Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen, siger:
– Det er simpelthen ikke godt nok, at vi som samfund slipper de unge på et tidspunkt, hvor de har allermest brug for os. Det danske samfund bruger hvert år 12-14 mia. kr. på anbringelser og andre foranstaltninger, som skal sikre børn og unges ret til tryghed og trivsel. Men når de så fylder 18, står de alene.

Nu efterlyser Bikubenfonden og Dansk Designcenter kommuner, der vil være med til at nytænke området, så samfundet ikke slipper de tidligere anbragte, før de har egen bolig, er i job eller uddannelse, har netværk og kan mestre de praktiske aspekter af at bo hjemmefra.
Der er ansøgningsfrist den 13. marts.

Læs mere om udviklingsprojektet Min vej hjem. Læs rapporten Ung mellem anbringelse og eget hjem.

Bliv medlem