Gå til indhold

Coronavirus

'Borgerne skal have en traditionsrig jul'

Udsatte og sårbare borgere står først i køen til at miste juletraditionerne, når sociale arrangementer bliver aflyst på grund af corona. Derfor finder socialpædagoger som Sussi Nielsen alternative løsninger for at forhindre ensomhed og isolation

9. december 2020

Artikel
Udendørsjul_CB_11903867_1128x600.png

Forfatter: Sara Marie Dynesen

2020 har været et corona-år på alle fronter, og julen er som bekendt ikke undtaget skrappe restriktioner fra myndighederne. Forsamlingsforbuddet, der forhindrer mere end 10 mennesker i at samles, har betydet aflysninger af julefrokoster og arrangementer med pårørende. Socialpædagoger står derfor overfor en både pædagogisk og praktisk udfordring, for borgerne har stadig et behov for at holde rigtig jul, på en sikker måde.

De sidste syv år har socialpædagog Sussi Nielsen været ansvarlig for at arrangere jul for de borgere, der kommer på Carlshuse, et aktivitets- og samværstilbud til psykisk sårbare i Gladsaxe kommune, og i år er ingen undtagelse. Men i år må den sædvanlige middag juleaften afholdes på en ny måde, samtidig med at traditionerne skal være til at genkende.

– Det vigtigste for borgerne er, at de er sammen juleaften. De har brug for at have noget at se frem til og for at vide, at julen bliver, som den plejer. Så det vigtigste for os er også, at borgerne får en traditionsrig jul, siger Sussi Nielsen.

Skattejagt i haven

Juleaften på Carlshuse er normalt altid lige efter bogen. Der bliver serveret and, flæskesteg og risalamande, og hyggen foregår omkring aktiviteter som pakkeleg og fællessang.

Men for at sikre at corona-restriktionerne bliver overholdt, bliver julemiddagen i år holdt i to mindre grupper, der sidder i hvert sit rum, og personalet har arrangeret flere aktiviteter, der foregår udendørs, fortæller Sussi Nielsen.

–  I år må vi droppe pakkelegen. Men så har jeg til gengæld arrangeret en juleskattejagt i haven, og vi skal gå tur i lokalområdet, så vi er udendørs så meget som muligt.

Det kan godt ramme hårdt i julen, for de fleste forbinder jo jul med familie. Derfor gør vi vitterligt alt, hvad vi kan for, at borgerne ikke isolerer sig og er kede af det.

Sussi Nielsen, socialpædagog

Spacesuit og ringelister

På Carlshuse har den største udfordring været at sørge for, at alle borgere bliver inddraget i fællesskabet i juleaften. Nogle borgere er alene, fordi risikoen for corona gør, at de ikke kan besøge deres familier, så Carlshuse holder ekstraordinært åbent i weekenden både før og efter juleaften.

– Det kan godt ramme hårdt i julen, for de fleste forbinder jo jul med familie. Derfor gør vi vitterligt alt, hvad vi kan for, at borgerne ikke isolerer sig og er kede af det. Vi har lavet ringelister, så vi er sikre på, at dem, der ikke kan komme til os, er okay og får en hilsen. Og så har vi sat dem sammen i par, så alle har én at gå tur med, siger Sussi Nielsen.

Samtidig savner borgerne, som så mange andre danskere, efter lang tid i isolation et kram af personalet.

– Det skal jeg finde en løsning på. Måske køber jeg et spacesuit, så kan jeg tage det på og kramme løs. 

Bliv medlem