Gå til indhold

Familieplejere

Plejemoren fra ’Ulven kommer’: Jeg fik kæmpe respekt for familieplejere

Skuespiller Lone Rødbroe, der spiller plejemoren Dorthe Toft i DR’s nye anbringelsesserie, fik sig en øjenåbner, da hun i forberedelsen til rollen talte med flere af virkelighedens familieplejere. For her mødte hun en profession, der mestrer noget helt særligt

2. december 2020

Artikel
Lone-Rødbroe-til-web.gif

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Janne Haslund

– Hvordan gør I? Hvor gør I af jeres følelser? Hvordan passer I i det hele taget på jer selv?

Skuespiller Lone Rødbroe havde mange spørgsmål, da hun under forberedelserne til rollen som plejemoren Dorthe Toft i DR-serien ’Ulven kommer’ mødtes med et par akutplejefamilier for at blive klogere på den karakter, hun snart skulle spille.

I dramaserien, der netop har rundet sidste afsnit, følger man 14-årige Holly, som sammen med sin lillebror Theo bliver akutanbragt i en plejefamilie, efter Holly i en skolestil har anklaget sin stedfar for grov vold. Mens de chokerede forældre anklager Holly for at lyve og den ansvarlige socialrådgiver forsøger at komme til bunds i sagen og sin egen tiltagende tvivl, kæmper plejeforældrene Dorthe og Rasmus Toft (spillet af Henning Valin Jakobsen) for at give søskendeparret en nogenlunde stabil hverdag på trods af omstændighederne.  

For Lone Rødbroe, der er bedst kendt fra de skrå brædder og i særdeleshed revyscenen, som hun har været en central del af i små 20 år, var det en ’anderledes og vildt fed udfordring’ at udskifte humoren ud med alvorstung socialrealisme.

’Når de skal herfra græder jeg i dagevis’
Men mødet med virkelighedens akutplejefamilier gjorde stort indtryk på skuespilleren, for det blev tydeligt for hende, at hun her talte med mennesker, der vitterligt investerede sig selv for børnenes skyld:

– En af de akutplejemødre, jeg talte med sagde det ganske klart: ’Når de her børn kommer til mig, i mit hjem med meget kort varsel er de mine børn. Når de skal herfra igen, græder jeg i dagevis’.

– Den historie gav virkelig mening for mig, for det tydeliggjorde, at man som plejeforælder ikke kan involvere sig halvt. Man må give børnene hele pakken. Jeg har kæmpe respekt for det arbejde! Det er så vigtigt, at der findes mennesker, som tager den opgave på sig. Og så må det kræve nogle stærke ben at stå på - både som menneske og i parforholdet.

Altid på børnenes side
Samtalerne med akutplejefamilierne gav også Lone Rødbroe en anden vigtig indsigt, hun kunne bruge i sin rolle.

– Det blev tydeligt for mig, at plejefamilierne altid er på børnenes side. Selvom anbringelsessager kan være fyldt med tvivl, kaos og mistanker om løgn, handlede det for plejefamilierne om at skabe det bedst mulige midlertidige hjem og samtidig respektere, at de ofte havde at gøre med børn i krise, der savnede deres forældre.  

I serien indebærer det bl.a., at Lone Rødbroes karakter sætter foden ned overfor den mandlige socialrådgiver, der klager over en episode med et bortløbent og siden hjemvendt plejebarn. Her insisterer hun på, at hendes arbejde ikke handler om at være en kontrolinstans, men derimod at tilbyde dem et hjem.

Og selvom seriens plejemor også begår fejl, ser Lone Rødbroe det som fortællingens styrke:

– ’Ulven kommer’ handler grundlæggende om mennesker, der gør deres bedste. Hverken plejefamilierne eller de øvrige karakterer er fejlfri, for sådan er virkeligheden ikke, og det håber jeg, serien illustrerer.

Bliv medlem