Gå til indhold

Forråelse

Få ekspertens råd: Sådan reagerer du på forråelse

Det kan være et minefelt af dilemmaer og konflikter at skulle konfrontere forråelse på sin arbejdsplads. Og hvor skal man starte? Forråelses-ekspert Michael Danielsen giver her sine bedste bud på, hvordan man reagerer på forrået adfærd

29. oktober 2020

Artikel
Michael_Danielsen_1128x600.png

Forfatter: Sara Marie Dynesen

Det er svært at skulle reagere på sine bekymringer om noget så kontroversielt som forråelse. Mange kan føle sig fanget mellem deres loyalitet overfor kolleger, og den pligt man har til at reagere på forråede handlinger.

Heldigvis er der retningslinjer på arbejdspladsen, man kan følge, hvis man har en klar fornemmelse af, at der er en problematisk tone eller adfærd. Det fortæller Michael Danielsen, der er psykolog og ekspert i forråelse og arbejdsmiljø. Han mener, at man i første omgang bør udnytte de kommandoveje, der er til rådighed for én.

Brug din TR

– Første skridt kan være at tale med sin tillidsmand. Udtryk dine bekymringer omkring den adfærd, der måtte være, men italesæt samtidig din bekymring for at virke illoyal overfor kollegerne. Herfra er det tillidsmandens opgave at forelægge det for ledelsen. Din TR har beføjelserne til at fortælle om et utrygt miljø uden at skulle nævne navne. Herfra er det op til lederen, hvad der så skal ske.

Vær konkret overfor ledelsen

Hvis man har en nær ledelse og en god dialog med sin chef, mener Michael Danielsen godt, at man kan gå direkte til lederen og dele sine oplevelser med hende.

– Her vil det være en hjælp for jer begge, hvis du er konkret både på, hvad du ser og hører, og det behov du har. Sig fx: 'Jeg oplever, at vi har behov for at blive skarpe på hvilke talehandlinger, vi skal hjælpe hinanden med.'

Læs også: Dialogguide: Sådan italesætter du forråelse

Søg hjælp udefra

Trænger arbejdspladsen til at blive genstartet i sin tilgang til forråelse, kan et par friske øjne i form af en ekstern underviser med viden på området være en god idé.

– En udefrakommende ekspert i forråelse og arbejdskultur kan være en god samtalestarter. Hun kan nemmere tale ind i, at forråede handlinger sker for alle, og tydeliggøre vigtigheden af et godt kollegaskab uden at nogen bliver stødt over de udtalelser, der måtte komme, siger Michael Danielsen.

Viden forpligter

Er alle muligheder udtømt på en arbejdsplads med omfattende forråelse, er der ingen skam i at søge et andet arbejde, mener han.

– Men som fagperson er man forpligtet til at kontakte Arbejdstilsynet og opfordre dem til at besøge stedet og tage et blik på kulturen.

Michael Danielsen ved godt, at virkeligheden ikke altid følger reglerne, og at forhold til kolleger, leder og borgere også spiller en stor rolle. Alligevel mener han, at når det kommer til forråelse, bør man leve op til sit ansvar.

– I virkeligheden burde socialpædagogiske arbejdspladser have en whistleblower-ordning, for det er meget kompliceret. Men uanset hvad vil jeg mene, at viden forpligter. Der er altid handlemuligheder, selvom det kan være meget kompliceret ude i virkelighedens verden. 

Michael Danielsen

Psykolog og ekstern lektor i samtaleteknik på Aarhus Universitet.

Har 20 års erfaring som arbejdsmiljørådgiver, og er chefpsykolog i Psykologifonden med fokus på inkluderende fællesskaber.

Holder desuden oplæg og kurser om forråelse på bl.a. socialpædagogiske arbejdspladser.

Bliv medlem