Gå til indhold

Socialpædagogernes Pris

Beskyttet værksted bekæmper fordomme

Et menneske med handicap er meget mere end sit handicap. Sådan lyder filosofien på det beskyttede værksted Kuglen i Vojens, der giver fagligheden videre til pædagogstuderende

26. november 2020

Artikel
beskåret-Kuglen_Vojens_2.jpg
Socialpædagog Marie Gregersen har været primus motor i Kuglens kampagne, der blandt andet skal vise studerende værdien ved at arbejde inden for området Handicap og Psykiatri.

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Astrid Dalum

På plakaten ser man 16 vidt forskellige mennesker i profil. Alle beskrives ganske kort ud fra alder, handicap, støttebehov og kompetencer. Om en står der blandt andet:

’45 år. Spastisk lammet, sidder i el kørestol, hjerneskadet. Støtte: Hjælp til hverdagsting som at finde mad og drikke frem. Kompetencer: God kollega, der spørger ind til alles ve og vel. Er god til teater-arbejde og elsker det.’

Plakaten er lavet af det beskyttede værksted Kuglen i Vojens og hænger nu på flere uddannelsessteder for kommende socialpædagoger.

– Vi vil gerne give vores faglighed og menneskesyn videre til de unge mennesker, siger socialpædagog Marie Gregersen, der har været primus motor i Kuglens kampagne ’Ud med fordomme – ind med viden', der er en af grundene til, at Kuglen blev nomineret til Socialpædagogernes Pris 2020.

Ud over plakaten består kampagnen af en række videoer, hvor medarbejdere på Kuglen fortæller, hvorfor de brænder for arbejdet med borgere med særlige behov samt undervisningsmateriale med cases fra virkeligheden, der kan bruges til refleksion over faglige dilemmaer.

Fravælger handicapområdet

– Vi fik ideen til kampagnen, da vi for godt to år siden læste fagbladet Socialpædagogens artikler ’Studerende fravælger handicapområdet’ og ’Nej tak til bleskift’. Vi har ikke selv svært ved at få studerende i praktik, men vi kunne godt genkende opfattelsen af, at der for nogle er mere status i at arbejde med børn og unge end med voksne med handicap. Fx fortæller mange af vores studerende, at der på pædagoguddannelsen skøjtes hen over området Handicap og Psykiatri. Og så tænkte vi: Det vil vi altså gøre noget ved med respekt for både bo- og beskæftigelsesområdet, fortæller Marie Gregersen.

Plakaten skal gerne vise det menneskesyn, der også er kernen i arbejdet på Kuglen: Nemlig at man skal gøre sig umage med at se det hele menneske – både personens støttebehov og kompetencer. Og at alle mennesker er forskellige, så man skal have blik for det helt unikke menneske, man står overfor, og ikke bare fokusere på handicap eller diagnose.

– Det er meget vigtigt i vores arbejde, for vi hjælper borgerne med at udleve deres unikke drømme og ønsker – ikke, fordi det er et tag-selv-bord, hvor alt kan lade sig gøre, men fordi noget kan lade sig gøre, og vi hjælper borgerne med at folde mulighederne ud, siger Marie Gregersen.

Fakta om Kuglen

Kuglen i Vojens er et beskyttet værksted for ca. 65 borgere, der har arbejds- og samværstilbud inden for alsidigt håndværk, brugskunst, musik, teater, medie, butik, pedel og service.

Kuglen har lavet oplysningskampagnen ’Ud med fordomme – ind med viden’, der gennem aktiv formidling skal bekæmpe fordomme og uvidenhed om borgerne, særligt blandt studerende.

Kampagnen var en af grundene til, at Kuglen blev nomineret til Socialpædagogernes Pris 2020 med følgende anerkendelse fra Priskomiteen:

’Kuglen er en anerkendt og stærk socialpædagogisk arbejdsplads med stor progression. De er nytænkende i forhold til at imødekomme kommende kollegaer og samarbejde med uddannelsessteder.’

Med kampagnen vil vi gerne vise de studerende, at der er kanon mange interessante og udfordrende muligheder indenfor Handicap og Psykiatri.

Marie Gregersen, socialpædagog

Hjælp til relationer

Som konkrete eksempler nævner hun borgere, der har fået støtte til at udvikle relationer til andre mennesker. Og hvis man fx selv ønsker at blive kæreste eller ven med en bestemt person, er det ikke sikkert, at det kan lade sig gøre, hvis den anden ikke har samme ønske – men så kan man måske udvikle et godt kollegaskab.

Andre har fået støtte til at udleve andre drømme som fx at komme på højskole eller prøve sig selv af i et praktikophold.

– På den måde indebærer vores arbejde rigtig meget mere end pleje, selvom vi selvfølgelig også med værdighed skal hjælpe i toilet- og spisesituationer. Og med kampagnen vil vi gerne vise de studerende, at der er kanon mange interessante og udfordrende muligheder inden for Handicap og Psykiatri, siger Marie Gregersen.

Uddannelsesstederne har taget godt imod kampagnen, og pædagoguddannelsen i Aabenraa har allerede inviteret sig selv på besøg til rundvisning og oplæg.

Bliv medlem