Gå til indhold

Socialpolitik

Varm velkomst til nyt socialpolitisk udspil

Socialpædagogernes nye udspil til en visionær og langsigtet socialpolitik får rosende ord med på vejen fra både ordførerne på Christiansborg og samarbejdspartnere på socialområdet.

2. september 2019

Artikel
20190830_SocPæd_SocTopMøde04.jpg (1)
Socialminister Astrid Krag (S) holder tale på Socialpædagogernes Socialpolitiske Topmøde i Festsalen på Arbejdermuseet, hvor 130 centrale aktører og samarbejdspartnere var samlet for at høre og diskutere det nye udspil 'Sammen om en visionær og langsigtet socialpolitik'.

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Nils Lund Pedersen

Opspecialisering ikke afspecialisering, styrkelse af fagligheden i de sociale tilbud, og alle indsatser skal tage afsæt i borgeren. Det er nogle af forslagene i Socialpædagogernes nye udspil ’Sammen om en langsigtet og visionær socialpolitik’, som blev præsenteret af forbundsformand Benny Andersen fredag den 30. august på Socialpædagogernes Socialpolitiske Topmøde i en tætpakket sal på Arbejdermuseet.

- Det handler grundlæggende om livskvalitet og muligheder for børn og voksne med handicap og psykiske lidelser. Vores budskab er ikke, at socialområdet skal konkurrere med de ældre og børnehavebørnene, for det skal ikke være et nulsumsspil. Men hvis vi ikke tager handskerne på og går i gang, er der altså risiko for, at de bliver glemt. For vi skal tale for dem, der ikke demonstrerer foran Christiansborg og som ikke kan skrive lange Facebook-opslag, der går viralt, siger han.

Læs hele udspillet 'Sammen om en langsigtet og visionær socialpolitik'

Og den tankegang er der opbakning til fra de centrale aktører, der deltog i topmødet.

- Titlen ’Sammen om socialpolitikken’ kunne være min overskrift, for regeringen vil socialpolitikken. Socialpolitikken skal helt frem i bussen sammen med beskæftigelsespolitikken, uddannelsespolitikken og boligpolitikken, for det hænger sammen. Socialpolitikken er langt mere end en underafdeling af beskæftigelsespolitikken. Det er ingen ø, det er noget i sin egen ret og i sammenhæng med andre væsentlige politikområder, sagde socialminister Astrid Krag (S) under sin tale til topmødet.

Varm modtagelse fra politikere
Dansk Folkepartis socialordfører Karina Adsbøl var også begejstret for udspillet, som hun så mange gode takter i.

- Udspillet har mange gode visioner. Det er fantastisk, når man kommer med et udspil til os politikere, for så har vi et godt arbejdsredskab til at lave noget god lovgivning ud fra, sagde hun.

Også socialordfører Pernille Skipper (Ø) havde læst Socialpædagogernes udspil med interesse.

- Det er vanvittig vigtigt, at Socialpædagogerne laver sådan et stykke arbejde, og særligt at de kommer med det i starten af en ny regeringsperiode, for det kan være med til at sætte rammen og retningen for den politiske debat. Der er et grundlæggende behov for at ændre tilgangen til socialpolitikken, sådan at det ikke bliver det sekundære efter retspolitikken og beskæftigelsespolitikken, men at vi får vendt det om. Og det kræver, at vi lytter til dem med fagligheden – og at de blander sig i debatten, sagde hun.

En enkelt advarsel
Samme toner lød fra Radikale Venstres socialordfører Kristian Hegaard:

- Jeg synes, der er rigtig mange gode pejlemærker i udspillet. Især det med lighed på tværs af kommunegrænser og opspecialisering. For det ville være naivt at tro, at alle 98 kommuner vidste alt om alt. For der er behov for, at vi skeler til sundhedsområdet, hvor man har haft stor succes med at samle specialer, sagde han.

Også centrale spillere som KL, regionerne og Danske Handicaporganisationer modtog udspillet med interesse.  Vicedirektør i CEVEA Asbjørn Sonne Nørgaard havde dog også en enkelt advarsel:

- Jeg er enig i, at det gode liv ikke kun handler om job og uddannelse, men at vi netop skal kigge på socialpolitikken i sin egen ret. Men når I foreslår øget tilsyn som en måde at løfte kvaliteten, så må jeg sige: Pas nu på at vi ikke går så langt ad tilsynsvejen, at man umuliggør sparring og udvikling. For der er en grænse for, hvor meget man vil fortælle åbent om sin praksis til et tilsyn, når man risikerer en sur smiley, sagde han.

Læs mere: Astrid Krag varsler smalle forlig efter satspulje

Det foreslår Socialpædagogerne

  • Styrke socialtilsynet og dermed øge kvaliteten
  • Opspecialisering, ikke afspecialisering
  • Indsatser med udgangspunkt i borgeren
  • Bedre overgange og tværfaglighed
  • Forebyggelse og tidlig indsats
  • Alle skal ret til en meningsfuld hverdag
  • Øget lighed i tildeling af støtte – mere fokus på borgernes rettigheder
  • Langsigtet og bæredygtig finansiering af socialområdet

Læs hele udspillet her

Bliv medlem