Gå til indhold

Arbejdspladsbesøg

Her skal alle have et værdigt liv

Fra gadeteam og varmestue til bofællesskaber og meningsfuld beskæftigelse. I Næstved støtter socialpædagoger udsatte i at få et værdigt liv. Det oplevede Benny Andersen, da han var forbi på et arbejdspladsbesøg mandag den 16. september

17. september 2019

Artikel
SL-Benny-Naestved-SK07.jpg
På Næstved Sociale Virksomhed (NSV) hilste Benny Andersen bl.a. på borgeren Arvid, som i 43 år har haft sit faste arbejde på NSV. Her har de bl.a. et snedkeri, køkkenproduktion, et såkaldt multiProværksted - og Servicepatruljen for borgere med grønne fingre.

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Søren Kjeldgaard

– I vinters mødte jeg 55-årige ’Palle’. Han var ret forhutlet og boede alene ude i en skov under en presenning. Jeg fik skabt en god relation til ham og blev efter noget tid inviteret ud i hans hule - og det blev startskuddet til en masse gode samtaler med Palle, som fortalte mig, at han både har PTSD og et massivt misbrug.

Sådan lød den allerførste hverdagshistorie, som forbundsformand i Socialpædagogerne Benny Andersen blev mødt med mandag den 16. september, hvor han lagde vejen forbi Næstved på et arbejdspladsbesøg.

På Center for Socialt Udsatte fortalte socialpædagog i centrets gadeteam Morten Rosenberg om sit arbejde med borgeren Palle:

– I maj - godt et halvt år efter, at jeg første gang mødte Palle, er det lykkedes ham at få sin helt egen lejlighed. Han er tilknyttet stofrådgivningen, hvor han får udleveret metadon - og han er visiteret til seks timers § 85-støtte om ugen, lød det fra Morten Rosenberg.

Bred pallette af tilbud
Gadeteamet er blot et af mange tilbud til socialt udsatte i Næstved, hvor socialpædagoger arbejder med at sikre udsatte borgere et værdigt liv. Under Center for Socialt Udsatte hører også en varmestue, hvor udsatte kan få et frirum fra det hårde liv på gaden - og hjælp til forskellige praktiske ting som tøjvask, et måltid mad eller støtte til at få genetableret kontakten til de pårørende.

Centrets natherberg og forsorgshjem hjælper de borgere, som ikke har noget sted at sove. Udslusningspladser og bostøtteteamet klæder dem på til at mestre livet i egen bolig - og det stoffri værested tilbyder et fællesskab, hvor man som borger kan komme ind, hvis man ikke længere er misbruger.

Det er ikke mange, de her borgere har mødt i deres liv, som accepterer dem, som de er. Men det gør I.

Benny Andersen, forbundsformand Socialpædagogerne

Accepterer misbrug
Som endestationen for mange socialt udsatte Næstvedborgere åbner bofællesskabet med i alt 17 pladser op for, at man som misbruger kan få et værdigt misbrugsliv, hvor man har en bolig og undgår livet på gaden. Her arbejder Maja Winkel, som også delte ud af sine hverdagshistorier, da Benny Andersen var på besøg:

– Vi accepterer, at de er misbrugende og gør, hvad vi kan for, at de får et hjem, hvor de kan føle sig trygge og være en del af et fællesskab. Det handler om, at disse borgere skal have et værdigt misbrugsliv, fortalte hun.

Superligaklasse
'I udfører socialpædagogisk arbejde i superligaklasse', lød reaktionen fra Benny Andersen oven på arbejdspladsbesøget, hvor han udover Center for Socialt Udsatte også lagde vejen forbi arbejdspladser under hhv. Center for Socialpsykiatri, Socialpædagogisk Center og Næstved Sociale Virksomhed.

– Det er ikke mange, de her borgere har mødt i deres liv, som accepterer dem, som de er. Men det gør I - og det er utrolig vigtigt. I ser ikke et misbrug, en sygdom eller en diagnose - I ser et menneske. Det er det, der er kernen og det, der gør, at I som socialpædagoger er med til at sikre alle disse udsatte mennesker et værdigt liv, sagde forbundsformanden.

Vil du også have besøg af forbundsformanden?

Benny Andersen har afsat en dag pr. måned til arbejdspladsbesøg rundt om i landet. Kommer der mange invitationer, kan han ikke love at takke ja til alle, selv om han gerne ville.

Har I lyst til et besøg, så skriv til forbundskonsulent Allan Visborg Andreasen på ava@sl.dk 

Læs mere om tidligere arbejdspladsbesøg på sl.dk/arbejdspladsbesøg

Se flere billeder fra besøget i Næstved herunder

Bliv medlem