Gå til indhold

Efteruddannelse

Gode råd til efteruddannelsen

Hvordan får du råd? Og hvad skal der til for at overbevise din leder? Vi har samlet en række gode råd, som trin for trin guider dig gennem efteruddannelses­junglen

5. september 2019

Artikel

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Solveig Agerbak

1 - AFKLAR DINE ØNSKER OG BEHOV

Vil du gerne i gang med efteruddannelse, men ved du ikke helt hvad, hvor og hvordan? Start med at stille dig selv nogle afklarende spørgsmål, så du kommer tættere på, hvad der er det rette for dig:

  • Hvor er du i dit job og din funktion lige nu?
  • Hvor vil du gerne være i fremtiden?
  • Hvad er dine styrker, hvad er du god til?
  • Hvad er dit særlige bidrag til jobbet eller organisationen?
  • Hvad motiverer dig og giver dig energi?
  • Hvad drømmer du om – og hvad vil du gerne opnå i dit arbejdsliv?

Du kan finde mere  inspiration og øvelser til at afklare dine kompetencer her

2 - SÅDAN ER DINE MULIGHEDER

Nu er det tid til at gå på opdagelse i de mange muligheder for efteruddannelse – og hente inspiration ved at se nærmere på de tilbud, der er. Det bedste efteruddannelsesråd til dig afhænger af din situation. Men generelt er rådet at gå efter en anerkendt og kompetencegivende uddannelse.

Uddannet pædagog?
Hvis du er uddannet pædagog, er det oplagt, at du orienterer dig i udbuddet af diplomuddannelser. En diplomuddannelse er lavet til netop socialpædagoger, lærere og andre faggrupper med en professionsuddannelse i rygsækken.

Tjek din lokale professionshøjskoles hjemmeside. Her finder du information om de diplomuddannelser og studieretninger, de tilbyder.

Kontakt evt. studievejlederen og få mere at vide om mulighederne i dit område. Flere professionshøj­skoler tilbyder et studieforberedende forløb, som giver et godt afsæt for at komme i gang med studierne, hvis det er længe siden, du har siddet med næsen i lærebøgerne.

Ingen pædagoguddannelse?
For dig, som arbejder på området, men ikke har en pædagoguddannelse, er den oplagte mulighed at læse til meritpædagog. Uddannelsen varer i alt tre år. Det første år er fuld tid. Derefter er den tilrettelagt som en deltidsuddannelse, som du kan tage, mens du arbejder. Læs mere på din lokale professionshøjskole.

Er du kommunalt ansat, kan du faktisk få hele uddannelsen betalt via en pulje på overenskomsten.

Læs mere på denkommunalekompetencefond.dk

Er du ledig?

Som ledig kan du i nogle tilfælde deltage i uddannelse, samtidig med at du får dagpenge. Det gælder fx diplomuddannelserne og meritpædagoguddannelsen. Du skal dog være opmærksom på, at du skal opfylde de almindelige krav til rådighed imens.

Kontakt a-kassen, hvis du vil vide mere på 7248 6010 eller læs mere her

3 - SÅDAN FÅR DU RÅD
Finansiering af efteruddannelse er et vigtigt punkt. Mange efteruddannelser koster penge, men der er muligheder for at få støtte.

Kompetencefonden
Først og fremmest er der Kompetence­fonden, som støtter socialpædagoger
ansat på det kommunale og regionale område økonomisk med op til 25.000 kr. Har du ingen uddannelse, kan du få dækket deltagerbetalingen til meritpædagoguddannelsen.

Læs om kriterier og hvordan du søger her

Arbejdsmarkedsuddannelser

Uddannelse i AMU-regi (arbejdsmarkedsuddannelser) er i reglen gratis. SU (Statens Uddannelsesstøtte), SVU (Statens voksenuddannelsesstøtte) og VEU (Voksen Efteruddannelsesstøtte) er også muligheder i nogle tilfælde. Det afhænger af den specifikke uddannelse. Din arbejdsgiver har naturligvis også mulighed for at finansiere kompetenceudvikling.

4 - SÅDAN OVERBEVISER DU DIN LEDER
Der er tre vigtige ting at være opmærksom på, når du skal præsentere dit uddannelsesønske for din leder:

Nytte for arbejdspladsen
Overvej, hvordan dine nye kompetencer kan bidrage konstruktivt på arbejdspladsen. Det gavner din sag, hvis din leder kan se ideen i, at arbejdspladsen får glæde af, at du tager efteruddannelse. Find ud af, om der er nye opgaver, du kan påtage dig, eller om du kan udfylde et område, hvor I er svagt dækket ind, og hvor dine kommende kompetencer kan gør en forskel.

Hold dig ajour med, hvad der sker i faget. Hvilke nye metoder, nye tilgange eller krav spiller en rolle inden for dit område, som både du og din arbejdsplads med fordel kunne blive klogere på.

Omkostninger og løsninger
Undersøg, hvad din efteruddannelse vil have af omkostninger – både i penge og tid for arbejdspladsen. Hvis der er finansieringsmuligheder som fx Kompetencefonden, som dækker en stor del af udgiften, er det lettere at få igennem. Det samme gælder den tid, du skal bruge på uddannelsen: Find ud af, hvordan tiden er fordelt mellem arbejde og fritid, og hvordan det kan tilrettelægges smidigst muligt. Hvis tiden, du er væk fra arbejdspladsen, er et problem, kan jobrotationsordningen fx være en mulighed. Det går ud på, at når du som ansat går på efteruddannelse i arbejdstiden, bliver du afløst af en ledig.

Endelig kan du jo minde din leder om, at efteruddannelse er en investering.

Konkret udspil
Udvælg den/de uddannelser, du gerne vil tage. Det kan være en fordel for din leder at have et konkret udspil at forholde sig til. Det viser, at du er seriøs og har forberedt dig – og at du samtidig kan præsentere fakta både i forhold til uddannelsens indhold, tidspunkt og omkostninger. Det kan være en god ide at have nogle alternativer at vælge imellem.

MULIGHED FOR LØN UNDER MERIT ER ÆNDRET

Siden artiklen blev udgivet, har KL udsendt en vejledning til kommunerne, der forhindrer, at der gives løn under merituddannelse (udover de timer du evt. arbejder på arbejdspladsen ved siden af studiet).

Socialpædagogerne er i dialog med KL og arbejder på, at der igen bliver mulighed for indtægter udover den nuværende voksenuddannelsesstøtte (SVU).

Er du allerede startet på meritpædagoguddannelsen med løn, eller står du lige foran et uddannelsesforløb (aftalt før 1. december 2022), kan du som udgangspunkt forvente at kunne fortsætte på de aftalte vilkår.

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte din kreds.

Opdateret december 2022

Bliv medlem