Gå til indhold

Familieplejere

Familieplejere fik taletid på Christiansborg

En gruppe familieplejere fra Brønderslev Kommune fortalte politikerne i Folketingets Social- og Indenrigsudvalg om udfordringerne ved deres arbejdsvilkår. Et skridt på vejen mod bedre løn- og arbejdsforhold, håber flere af dem

27. september 2019

Artikel
Foto-beskaaret.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Jakob Ravn Fjordbo (1)

-Diktatur fremfor forhandling.

Sådan oplever Thomas Peter Nielsen samarbejdet med Brønderslev Kommune, når han som familieplejer skal drøfte løn- og arbejdsforhold.

For manglende lydhørhed fra den kommunale arbejdsgiver, unfair forhandlingsvilkår og frygten for uden varsel at få taget hjerteblod og indtægt fra sig, besværliggør dagligdagen som familieplejer.

De budskaber fik han præsenteret for Folketingets Social- og Indenrigsudvalg den 26. september, hvor han sammen med en gruppe fagfæller fra Brønderslev Kommune havde fået foretræde.

Thomas Peter Nielsen har nu fået sat ord på noget af sin frustration: 

-Jeg fik fortalt politikerne om min oplevelse af, at kommunerne ikke behandler os med ordentlighed og rimelighed. For vi arbejder på et område fyldt med ’anbefalinger’, der gør det muligt for kommunerne at behandle os præcis som de vil - uden at skulle frygte for konsekvenserne.

- For alt handler om, hvad kommunerne synes, vi er værd. Vi har ingenting at skulle have sagt, når det kommer til aflønning. Det er derfor, jeg oplever forholdet som et diktatur fremfor et samarbejde.

Kampen for en overenskomst
Det er særligt ønsket om overenskomstsikrede løn- og arbejdsvilkår, der optager mange familieplejere, som i dag er ansat uden overenskomst og i stedet aflønnes ud fra vederlag baseret på det enkelte barn.

Samme ønske deler familieplejer Marianne Poulsen, der også var mødt op til udvalgsmødet på Christiansborg.

-Jeg håber, at vi kan opnå en grundløn, vi kan leve af, så vi ikke skal gå og være bekymrede for, om vi har til husleje og brød på bordet. Så simpelt er det, siger hun. 

For med den nuværende vederlagsmodel oplever Marianne Poulsen, hvordan man fra den ene dag til den anden kan blive sat så væsentligt ned i indtægt, at det kan være svært at få privatøkonomien til at hænge sammen.

-Vi bliver ofte taget som gidsler i forhandlingerne med kommunen. For ens plejebørn er på mange måder ens hjerteblod, så man føler sig tvunget til at skrive under på helt urimelige aftaler. Er vi for besværlige, kan kommunen bare true med at tage børnene fra os, siger hun. 

Socialpædagogerne har rejst kravet om en overenskomst for familieplejere flere gange siden 1993. Senest overfor KL i december 2017.

Dokumentation for sagen
Selvom foretrædet var en kort affære på kun 20 minutter, der ifølge Thomas Peter Nielsen gjorde det svært at forklare områdets problematikker til bunds, håber han, at han alligevel fik gjort indtryk på udvalgsmedlemmerne. For udover de mundtlige budskaber fik han også lejlighed til at aflevere eksempler på kontrakter med familieplejere i Brønderslev Kommune, der ifølge Thomas Peter Nielsen er mangelfulde, fordi de aldrig er blevet forhandlet. Og det giver en smule håb for fremtiden - særligt hvis flere familieplejere går ind i kampen:

- Jo flere af os, der møder op og indgår i en dialog med politikerne, jo større er chancen for, at der med tiden sker noget til vores fordel. Vi må skabe et fælles pres, siger han. 

Medlemmerne af Folketingets Social- og Indenrigsudvalg er ikke de eneste folkevalgte, der i øjeblikket har familieplejernes vilkår på dagsordenen. I august varslede socialminister Astrid Krag overfor fagbladet Socialpædagogen en kulegravning af anbringelsesområdet, hvor hun bl.a. vil se nærmere på plejefamiliernes arbejdsforhold:

 - Vi skal have undersøgt de vilkår, de arbejder under, og hvilke støttemuligheder, de har. Sådan at plejefamilierne kan få den hjælp de har brug for til de udfordringer og problemer, de står med, inden problemerne vokser sig for store.

Læs mere her.

Familieplejer Bente Børjesson deler her de vigtigste budskaber, hun fik afleveret til Folketingets Social- og Indenrigsudvalg. 

For at se denne video skal du give tilladelse til de nødvendige cookies.
Giv tilladelse her

Er du familieplejer og vil du være del af et fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbuddene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 kontante fordele ved at være medlem

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

 

Bliv medlem