Gå til indhold

Hjemløse

Færre unge hjemløse

For første gang i tolv år er ungdomshjemløsheden faldet. Til gengæld er der kommet flere ældre hjemløse, viser den nationale hjemløsetælling fra VIVE

10. september 2019

Artikel
Hjemløs-colourbox-til-web.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Colourbox

Lidt mere end 6.400 mennesker lever i hjemløshed i Danmark. Det viser den seneste kortlægning af hjemløshed i 2019, som VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, netop har udgivet. Men selvom antallet af hjemløse stort set er uændret siden den forrige hjemløsetælling i 2017, så viser de nye tal, at der er kommet flere ældre hjemløse borgere, mens antallet af hjemløse unge er faldet.

Der blev i år registeret 1.023 hjemløse unge mellem 18 og 24 år, hvor der i 2017 var 1.278 hjemløse unge i denne aldersgruppe. Også i antallet af hjemløse mellem 25 og 29 år er der slet et fald.

Ifølge seniorforsker i VIVE Lars Benjaminsen, som står bag hjemløsekortlægningen, skyldes faldet formentlig, at flere kommuner har sat gang i tiltag for netop hjemløse unge ved fx at skaffe boliger og give social støtte.

I artiklen 'Fra sofasurfer til egen bolig' kan du læse, hvordan man i Nykøbing Falster har samlet tre tilbud målrettet unge hjemløse.

Det er helt afgørende at sikre, at de unge får den rigtige støtte i overgangen fra ungdomslivet og ind i voksenlivet

Verne Pedersen, forbundsnæstformand Socialpædagogerne

Vi skal gøre det, der virker
I Socialpædagogerne glæder forbundsnæstformand Verne Pedersen sig over de nye tal:

– Det er da positivt, at vi nu for første gang i mange år kan se, at indsatsen overfor unge hjemløse giver resultat. Derfor er det meget vigtigt, at vi fremadrettet bliver ved med at gøre det, der virker, siger hun og tilføjer, at det ikke kun handler om at skaffe boliger nok til de unge.

– En bolig vil ofte være det første vigtige skridt. Men vi ved, at mange tidligere anbragte med psykiatriske lidelser bliver efterladt til sig selv, så snart de fylder 18 år med stor risiko for, at de ender i hjemløshed. Derfor er det helt afgørende at sikre, at de unge får den rigtige støtte i overgangen fra ungdomslivet og ind i voksenlivet, siger hun og nævner ungeherberger som en indsats, der ser ud til at fungere.

– Når de unge får et sted at bo som fx på et ungeherberg, så falder der mere ro på i deres liv - og så kan man derfra sætte ind med evt. behandling og de forskellige sociale indsatser, der støtter den enkelte unge bedst muligt, siger Verne Pedersen.

Læs artiklen ’Herberg får unge ud af hjemløshed’.

Vi må ikke overse de midaldrende og ældre, der lever i hjemløshed

Lars Benjaminsen, seniorforsker VIVE

Flere ældre uden tag over hovedet
Men blandt hjemløse borgere over 50 år ser det anderledes skidt ud. De nye tal viser, at der er sket en stigning i antallet af hjemløse borgere mellem 50 og 59 år samt hjemløse over 60 år. En udvikling der bekymrer Lars Benjaminsen:

– Vi må ikke overse de midaldrende og ældre, der lever i hjemløshed. De har i høj grad også behov for langsigtede boligløsninger, og de har ofte et stort støttebehov fx på grund af psykiske lidelser eller misbrugsproblemer, siger han.

Det er syvende gang, VIVE kortlægger hjemløsheden i Danmark.

Læs hele den nationale kortlægning ’Hjemløshed i Danmark 2019’

Bliv medlem