Gå til indhold

Mærkedag

Tillykke med Familieplejernes Dag

I begyndelsen af september markeres Familieplejernes Dag over hele landet. Familieplejerne fortjener en tak på vegne af hele Danmark, siger forbundsnæstformand Verne Pedersen

30. august 2019

Artikel
RM_verneB.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

I kan ikke bare være stolte. I kan være meget stolte. Sådan kommer budskabet til at lyde, når Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, taler til Familieplejernes Dag, der i begyndelsen af september afholdes med arrangementer over hele landet.
Da statsministeren for nylig gav en officielt undskyldning til godhavnsdrengene, blev Verne Pedersen meget berørt. Både på vegne af de voksne mænd, der tog imod undskyldningen. Mænd, der som børn havde været udsat for store svigt og som nu endelig fik en officiel oprejsning: Det var ikke deres skyld. Ikke dem, der havde gjort noget forkert. Men hun blev også rørt, fordi statsministeren kom med undskyldningen på vegne af hele Danmark.
– Dermed blev det klart, at anbragte børn er alles ansvar – hele samfundets ansvar. Og ligesom statsministeren kunne komme med en undskyldning til de anbragte børn på vegne af hele Danmark, synes jeg også, at familieplejere fortjener en tak på vegne af hele Danmark. For i dag er der jo heldigvis mange anbragte børn, der har en helt anden opvækst end godhavnsdrengene. Børn, der vokser op i en kompetent og kærlig plejefamilie. Så det er vigtigt at slå fast, at familieplejerne løfter en fantastisk vigtig opgave. På vegne af hele samfundet, siger hun.

Meget at kæmpe for
I sin tale vil Verne Pedersen også komme ind på, at familieplejerne desværre langt fra altid får løn som fortjent, og at der stadig er meget at kæmpe for. Blandt andet er kredsene lige nu i gang med at kontakte kommunerne for at få lokale aftaler igennem om en såkaldt gennemsnitsmodel, hvor der laves en længerevarende aftale om vilkår og vederlag.
– Foreløbig har de lokale forhandlinger allerede båret frugt i Vesthimmerlands Kommune, hvor en god aftale er forhandlet på plads, siger Verne Pedersen, der understreger, at Socialpædagogerne lægger vægt på frivillighed i overgangen til gennemsnitsmodellen.
– Det må ikke blive en spareøvelse. Når der allerede er en kontrakt om et plejebarn, skal det være frivilligt for plejefamilien, om den vil fortsætte på den gamle ordning eller overgå til den nye, siger hun.
Familieplejernes Dag bliver fejret med vidt forskellige arrangementer, der enten løber af stablen den 1. eller 2. september. Find arrangementer for familieplejere her.

Anbragte børn er alles ansvar - hele Danmarks ansvar.

Verne Pedersen, forbundsnæstformand
Bliv medlem