Gå til indhold

dagpenge

Regeringen vil droppe udskældt dagpengekrav

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil rulle det såkaldte opholdskrav for at få dagpenge tilbage. En rigtig god beslutning, mener Socialpædagogerne

27. august 2019

Artikel
udrejse.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Siden nytår har det været et krav for at få dagpenge, at man har opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i 7 ud af de seneste 12 år. Men nu tyder det på, at man fremover med sindsro kan rejse til udlandet og bevare sin dagpengeret. For den nye regering vil rulle opholdskravet tilbage, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et interview med Politiken i denne uge.

Den nyhed vækker begejstring hos Socialpædagogernes a-kasse, som sammen med samtlige andre a-kasser har kæmpet indædt imod opholdskravet.

– Det er rigtig fornuftigt. Opholdskravet har jo vist sig at ramme helt forkert. Målet for den tidligere regering med DF som støtteparti var ret beset at afskære borgere fra såkaldte tredjelande fra at få del i dagpengeydelserne. Men i stedet rammer det en bred skare af helt almindelige mennesker, der i mange år har været medlem af en dansk a-kasse, men som i en periode har arbejdet eller studeret i den store verden, siger Michael Madsen, formand for Socialpædagogernes a-kasse.

Et bureaukratisk helvede
Det er gået præcis ligeså dårligt, som a-kasserne advarede imod, før opholdskravet blev indført. Følgerne af opholdskravet er uretfærdige og uhåndterbare. Det viser Danske A-kassers data for de første 8 måneder med opholdskravet.

– Danske A-kasser sagde lige fra starten, at opholdskravet ikke bare var dybt uretfærdigt og unødvendigt, men at det også ville være fuldstændig umuligt at administrere. Vi kan nu konstatere, at vores værste anelser holder stik. Opholdskravet er et bureaukratisk helvede og rammer også en lang række medlemmer, som slet ikke skal rammes af opholdskravet. Sådan siger formand for Danske A-kasser Torben Poulsen, som kalder beskæftigelsesministerens udmelding 'den bedste nyhed længe'.

Hvornår og hvordan, opholdskravet skal annulleres, er endnu uvist. Hos Socialpædagogerne følger man udviklingen indgående.

Bliv medlem