Gå til indhold

Sikkerhedsnet

Lønforsikringen gav Rie over 40.000 kr.

Rie Møbjerg mistede sit plejebarn fra den ene dag til den anden, men da hun meldte sig arbejdsløs, fik hun en glædelig overraskelse

13. august 2019

Artikel
Rie-familieplejer-beskåret.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Det er sjældent specielt sjovt at melde sig arbejdsløs, men for familieplejer Rie Møbjerg ventede der en glædelig overraskelse.
– Hvad er det, der står der? Om lønforsikring, spurgte hun.
– Det er ikke for dig. Det har du ikke betalt til, sagde hendes mand, der sad ved computeren og udfyldte blanketterne sammen med Rie Møbjerg.

Men da Rie Møbjerg fik klikket ind, opdagede hun, at hun med sit samtidige medlemskab af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse automatisk er med i lønforsikringen. Og at lønforsikringen betød, at hun i alt fik dækket 80% af sin hidtidige løn i seks måneder.


– Og da jeg havde været familieplejer for en meget handicappet dreng med store udfordringer, havde jeg haft en relativ god løn – og det betød, at jeg fik udbetalt omkring 7.500 kr. oven i dagpengene. I seks måneder, så det er jo faktisk mere end 40.000 kr., fortæller hun.

3 stærke fordele ved lønforsikringen

  • Du betaler ikke ekstra for lønforsikringen, når du er medlem af både Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  • Lønforsikringen er en udbetaling, som kommer oveni dagpengene.
  • Lønforsikringen er et ekstra sikkerhedsnet, som sikrer dig 80% af din løn, hvis du skulle blive ledig.

Allerede medlem? Er du medlem af fagforening og a-kasse, så er du dækket.

Kort opsigelse
Lige så glad Rie Møbjerg er for lønforsikringen, lige så utilfreds er hun med de forhold, der betyder, at hun fra den ene dag til den anden mistede sit plejebarn. Med få timers varsel blev det besluttet at efterkomme hans ønske om, at han skulle flytte hen på den institution, hvor han hidtil havde været i aflastning.


– Jeg synes, det er forkert, at det kunne gå så hurtigt. Der skulle have været en længere proces og en bedre afsked. Og jeg synes også, at det er helt urimeligt, at jeg herefter kun havde en enkelt måneds opsigelse. Det er jo langt dårligere forhold end forholdene for de fleste andre på arbejdsmarkedet. Især når man tænker på, at jeg har mere end 30 års anciennitet som familieplejer. Men når det er sagt, vil jeg også sige, at lønforsikringen var genial. Det betød, at jeg ikke blev straffet økonomisk – og jeg kunne faktisk fortsætte mit liv som hidtil, indtil der efter et halvt år var nogle gode match, så jeg fik to nye plejebørn. Det var godt nok et godt plaster på såret, siger hun.

Mindre usikkerhed
I ventetiden påtog Rie Møbjerg sig forskelligt socialpædagogisk vikararbejde, og så fik hun både supplerende dagpenge og supplerende lønforsikring – altså penge for de timer, hun ikke havde arbejde.


– Det var enormt spændende at være vikar, og jeg lærte meget af det, men jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg helst vil være familieplejer. Selv om vilkårene på mange måder er for dårlige, er det et fantastisk arbejde med mange glæder. Men jeg er glad for, at den økonomiske usikkerhed er lidt mindre på grund af lønforsikringen.

Fakta om lønforsikringen

  • Lønforsikringen betyder, at du som arbejdsløs kan få dækket 80 pct. af din løn i op til 6 måneder. 
  • Du skal være medlem og have betalt præmie til lønforsikringen i et år, før du kan få udbetaling fra ordningen.
  • Du skal have haft arbejde i minimum et år.
  • Du kan få lønforsikring, når du får dagpenge og ikke er selvforskyldt ledig.
  • Du kan selv beregne, præcis hvor meget du vil få på: www.sl.dk/lønforsikring.

Allerede medlem? Er du medlem af fagforening og a-kasse, så er du dækket.

Bliv medlem