Gå til indhold

Familieplejere

Fagforeningen hjalp, da Ulrikke og Wilfred kastede håndklædet i ringen

Ulrikke og Wilfred Olsen elskede deres plejebarn, men de var nødt til at sige farvel – og oven i sorgen var de ved at komme i en alvorlig økonomisk klemme. Heldigvis fik de hjælp hos Socialpædagogerne

27. august 2019

Artikel
ulrikke-og-wilfred.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Det er de færreste, der beder fagforeningen om hjælp til at blive fyret, men det var det, der skete for Ulrikke og Wilfred Olsen.

I knap ti år havde de haft et plejebarn, som de elskede højt, men barnets udfordringer blev større og større.
– Kommunen var godt klar over situationen, og vi havde forstået det sådan, at vi bare kunne sige stop, når vi ikke kunne mere. Så ville de opsige kontrakten. Men da vi endelig kastede håndklædet i ringen, fik vi at vide, at vi selv skulle sige op, fortæller Wilfred Olsen.

3 stærke fordele ved lønforsikringen

  • Du betaler ikke ekstra for lønforsikringen, når du er medlem af både Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  • Lønforsikringen er en udbetaling, som kommer oveni dagpengene.
  • Lønforsikringen er et ekstra sikkerhedsnet, som sikrer dig 80% af din løn, hvis du skulle blive ledig.

Allerede medlem? Er du medlem af fagforening og a-kasse, så er du dækket.

Rent økonomisk havde det stor betydning, om der var tale om opsigelse eller en afskedigelse, for med en frivillig opsigelse er der som oftest karantæne, så man ikke kan få dagpenge i de første tre uger. Man er heller ikke dækket af en eventuel lønforsikring.

– Hvis vi på nogen måde kunne have beholdt vores plejebarn, ville vi have gjort det. Det kunne slet ikke sammenlignes med at sige et job op, for det handlede om, at vores plejebarns behov ikke kunne dækkes i en plejefamilie, siger Ulrikke Olsen.

Hjælp fra Socialpædagogerne
Hun og Wilfred er sammen om at være plejefamilie, men formelt var det Wilfred, der havde kontrakten – og ham, der enten skulle sige op eller fyres.

– I den periode var der overhovedet ikke noget overskud tilbage på vores mentale konto, men heldigvis fik vi hjælp hos vores lokale kreds af Socialpædagogerne, Kreds Lillebælt. De tog over og holdt møder på vores vegne, og jeg ved også, at juristen var inde over. Det endte med, at jeg på papiret selv skulle sige op, men at det ikke kom til at gælde som selvforskyldt ledighed. Så jeg slap for karantæne og fik også min lønforsikring, fortæller Wilfred Olsen (læs om reglerne for karantæne i faktaboksen.)

Når man både er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes A-kasse, er man automatisk dækket af Socialpædagogernes Lønforsikring og kan i op til seks måneder få 80 pct. af sin løn i stedet for dagpenge (se faktaboks). For Wilfred Olsen betød det, at han hver måned fik lidt over 6.000 kroner oveni dagpengene.

– For mig blev det til tre måneder, så fik jeg nye plejebørn, fortæller Wilfred Olsen, der var glad for hjælpen fra Socialpædagogerne.

– Selvfølgelig betød det noget økonomisk, men det vigtigste var næsten, at vi blev lyttet på. Vi blev ikke bare ladt alene.

FAKTA OM LØNFORSIKRINGEN

  • Lønforsikringen betyder, at du som arbejdsløs kan få dækket 80 pct. af din løn i op til 6 måneder. 
  • Du skal være medlem og have betalt præmie til lønforsikringen i et år, før du kan få udbetaling fra ordningen.
  • Du skal have haft arbejde i minimum et år.
  • Du kan få lønforsikring, når du får dagpenge og ikke er selvforskyldt ledig.
  • Du kan selv beregne, præcis hvor meget du vil få på: www.sl.dk/lønforsikring

Allerede medlem? Er du medlem af fagforening og a-kasse, så er du dækket.

Bliv medlem