Gå til indhold

Retfærdighed

Endelig fik godhavnsdrengene en undskyldning

’Vi har en vigtig historisk arv at løfte.’ Sådan siger Socialpædagogernes forbundsformand Benny Andersen efter, at godhavnsdrengene og andre tidligere børnehjemsbørn endelig har fået en officiel undskyldning fra Danmarks statsminister

13. august 2019

Artikel
Mette-Frederiksen-godhavn-bekåret.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

– På vegne af vores fortid. På vegne af vores nutid og på vegne af vores fælles fremtid, så vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og i dag sige det eneste rigtige: Undskyld. Undskyld for den uret, der er gjort mod jer og jeres kære. For dem, der er her, for dem der var her, og for dem, der også følger efter. På vegne af Danmark: Undskyld.
Sådan lød det, da statsminister Mette Frederiksen (S) gav en officiel undskyldning til godhavnsdrengene og andre tidligere børnehjemsbørn, der med statsministerens ord har været udsat for ’alvorlige svigt og overgreb,’ mens de var anbragt.
Socialpædagogernes forbundsformand, Benny Andersen, er glad for, at de tidligere børnehjemsbørn efter en lang og sej kamp endelig har fået en undskyldning, og han mener, at undskyldningen også bør være en påmindelse om det store etiske ansvar, der påhviler samfundet i forhold til anbragte børn og andre udsatte mennesker.
– Vi har en vigtig historisk arv at løfte. Som samfund skal vi sikre, at anbragte børn får den nødvendige støtte og hjælp, så de får muligheder i livet, og her er det meget vigtigt at de mødes af den rette socialpædagogiske faglighed, siger han.

Handicappede og børn i Grønland
Socialpædagogernes forbundsnæstformand, Verne Pedersen, blev meget berørt af talen.
– Jeg er sikker på, at det også kommer til at betyde noget for de børn, der er anbragt i dag. Fra selve statsministeren bliver det nu helt tydeligt sagt, at de har rettigheder og skal behandles med respekt om omsorg, siger hun.
I sin tale lagde Mette Frederiksen også vægt på, at det ikke slutter med undskyldningen til godhavnsdrengene. Hun vil også se på, hvad de såkaldte ’eksperimentbørn’ i Grønland såvel som mennesker med handicap har været udsat for.
Forbundsformand Benny Andersen pointerer, at fortidens fejltagelser skal hjælpe os til at fokusere på fremtiden.
– Det er altafgørende at fastholde, at dansk socialpolitik må og skal bygge på en etik og et menneskesyn, der først og fremmest ser anbragte børn som børn og udsatte mennesker som mennesker. Og så må vi også minde om, at også voksne med funktionsnedsættelser, psykisk syge mennesker, hjemløse og misbrugere fortjener et sådant menneskesyn og den rette faglighed, siger han.

Fotocredit: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Bliv medlem