Gå til indhold

Socialpolitik

Astrid Krag varsler smalle forlig efter satspulje

Forligene på socialområdet vil i fremtiden ikke nødvendigvis inkludere blå blok, varsler socialminister Astrid Krag (S), som pointerer, at der er meget ideologi i socialpolitik.

28. august 2019

Artikel
socialminister-Astrid-Krag027.jpg
Der er både trusler og muligheder i opsigelsen af satspuljeforliget, mener Socialminister Astrid Krag (S), og en af de nye muligheder, hun kan overveje at benytte sig af, er at lave et smalt forlig modsat satspuljen, som alle partiet minus Enhedslisten stod bag.

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Sofia Busk

Der fører både trusler og muligheder med opsigelsen af satspuljeforliget, mener socialminister Astrid Krag (S). Truslen er konkurrence i finanslovsforhandlingerne med alle andre politikområder, mens det opsagte forlig giver mulighed for at tænke mere langsigtet og skabe en mere sammenhængende socialpolitik, lyder det. Og så er der fordelen ved ikke at skulle være enige med alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten om det sociale område:

- Muligheden er der for at sætte socialpolitikken i en ny ramme. Og samtidig løfte socialpolitikken væk fra altid at være konsensusbåret. For der er vældig meget politik og ideologi i socialpolitik, siger Astrid Krag.

Læs mere: Socialminister vil kulegrave anbringelsesområdet 

Hun trækker selv en ideologisk skillelinje til de tidligere borgerlige regeringer og fremhæver eksempelvis fokusset på beskæftigelse i de sociale indsatser gennem de sidste mange år.

- Jeg tænker fx ikke, at beskæftigelse er løsningen på alt for alle. For nogle mennesker er der så store sten på vejen til beskæftigelse. Her kan socialpolitikken blive den bulldozer, der kan bane vejen til, at beskæftigelse måske kan blive målet for dem. For man bliver jo altså ikke pludselig rask af, at nogen siger, man skal have et job, siger hun og fortsætter:

- Tidligere har alle i satspuljepartierne skullet kunne se sig selv i de socialpolitiske tiltag, som vi blev enige om. Og der er jo nogle muligheder i, at man nu kan tage nogle grundlæggende diskussioner om, hvad vi vil, og hvad vi tror, der virker, siger ministeren.

Socialminister Astrid Krag holder tale på Socialpædagogernes topmøde den 30. august. Her samler Socialpædagogerne alle væsentlige aktører på socialområdet lancerer samtidig udspillet 'Bidrag til en visionær og langsigtet socialpolitik'.

Bliv medlem