Gå til indhold

Springet

Idag er det mit drømmejob

Mette Andersen har taget springet fra socialpædagog til ressourcepædagog i en folkeskole. 'Jeg vidste slet ikke, at stillingen fandtes. Men her er der også brug for min socialpædagogiske faglighed', siger hun

31. juli 2019

Artikel
Springet.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Sofia Busk Hansen

Hvorfor skulle der ske noget nyt i dit arbejdsliv? 
Efter ti års arbejde med domsanbragte unge, krisecentre og udsatte unge var jeg ved at blive slidt. Jeg elsker det socialpædagogiske arbejde med de unge. Men de forhold, man arbejder under, sled på mig. Magtanvendelserne. Følelsen af magtesløshed – og af ikke at kunne udfylde mine pædagogiske opgaver. 

Hvornår traf du din beslutning? 
Den dag, hvor det gik op for mig, at det her er ikke med hjertet for de unge, men mere et spørgsmål om en indtægt til pengepungen. Jeg var på et opholdssted, hvor der skete en masse ’sorte’ ting. En dag ville man have, at vi skulle sige til en sagsbehandler, at en ung pige var selvmordstruet, selvom hun ikke var det. Der rejste jeg mig op og gik. Jeg afleverede mine nøgler og telefon og sagde: ’Nu er det nok’. Jeg kunne ikke stå inde for det.  

Hvad var det sværeste ved at skifte kurs? 
Jeg var bange for at komme væk fra det socialpædagogiske, som jo er det, jeg kan. Så fik jeg lidt af et knæk over, at jeg fik afslag på alle de stillinger, jeg søgte indenfor normalområdet. Det gav et hak i selvtilliden. Men så opsøgte jeg en jobcoach. Hun udfordrede mig og sagde: Gå efter stillinger, du ikke tror, du kan få. Det gjorde jeg så. Søgte en stilling som ressourcepædagog i folkeskolen. Lederen ringede, da jeg var på vej til koncert i Sverige. Jeg var afslappet, for jeg havde egentlig allerede afskrevet jobbet. Men jeg kom til samtale – og til en mere. En time efter fik jeg tilbudt jobbet.  

Hvordan bruger du din faglighed? 
Den bruger jeg, fra jeg går ind ad døren om morgenen og aflæser, hvor børnene er, når jeg ser dem på gangen. Jeg bruger den til konfliktnedtrapning – og når jeg arbejder med klasser med mistrivsel. Jeg bruger meget anerkendende pædagogik, relationsarbejde og narrativer. Jeg bruger min faglighed, når jeg har trivselssamtaler med børn, der mistrives – og når mine lærerkolleger trækker på min faglighed. 

Hvad er det bedste ved skiftet? 
At jeg har fået udvidet min horisont. Og at se, at mit fag også kan bruges i en helt anden kontekst. Man behøver ikke arbejde i de mest belastede områder for at kunne bruge socialpædagogikken. Jeg er den eneste socialpædagog i lærerteamet, men det har jeg det fint med. Jeg har fået en anden tilgang til tingene, og vi lærer noget af hinanden. 

Hvad er dit bedste råd? 
Tag springet! Tænk ikke: Nej, det kan jeg ikke. Tænk: Hvad er det værste, der kan ske – og hvad er det bedste. Jeg kan kun anbefale at bruge en jobcoach. Jeg troede kun, jeg kunne søge stillinger, hvor der stod socialpædagog. Men det betaler sig at se ud over de gængse jobopslag. Tag springet. Der er virkelig brug for os herude!  

CV for Mette Andersen, 45 år

2017 
Ressourcepædagog på folkeskole i Greve kommune  

2009-17 
Socialpædagogiske job på bl.a. døgninstitutioner, opholdssteder, væresteder og krisecentre 

2010-13 
Gruppeleder for sorggruppe 

2009 
Uddannet bachelor i socialpædagogik fra UCC Esbjerg  

2002 
Pædagogisk medhjælper og støttefunktion 

Bliv medlem