Gå til indhold

ferie

Guide: Sådan får du en god ferie

Sommerferien nærmer sig. Det er nu, du skal geare ned og lade batterierne op. Psykolog med speciale i stress Birgitte Sølvstein giver her 6 gode råd til, hvordan du får en god ferie

12. juni 2019

Artikel
havestol.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

1. Forbered dig i god tid
Før ferien gælder det om at lukke de løse ender. Få så vidt det er muligt afklaret og overleveret opgaver og information, så du kan gå på ferie i forsikring om, at der er styr på sagerne, mens du er væk. Måske skal der laves en liste over til borgere og kolleger om, hvad der skal ske - eller hvem der kan kontaktes. Måske skal familiemedlemmer ind over. Når du så går på ferie, er det en god ide at markere det fx ved at drikke en ferie-kop kaffe med kollegerne eller lave et lille ritual for sig selv som fx at gå en lang tur, når man kommer hjem fra sidste arbejdsdag. Eller noget andet der markerer, at ’nu har jeg ferie’.

2. Slip arbejdet mentalt
Når man arbejder med mennesker, er det helt naturligt at tænke på borgerne, når man er på ferie – og det er ikke forkert at sende en venlig tanke. Men man skal huske, at man hjælper både dem og kollegerne bedst ved komme frisk tilbage efter ferie med fornyet energi. Det gør man, når man kobler af og holder ferie Derfor skal du give sig selv lov til at slippe ansvaret og holde fri.

3. Luk ned for skærmen
Hold 100 pct. mentalt fri fra arbejdet - og lad være at tjekke arbejdsrelaterede beskeder på mail eller telefon. Det kan være en kunst, fordi vi hele tiden har muligheden indenfor rækkevidde, så slet evt. arbejdsrelaterede apps. Både i forbindelse med arbejdet og helt generelt kan en skærmfri ferie anbefales. Vi har brug for en pause, hvor vi ikke kigger på en skærm.

4. Find din egen version af afslapning
Ferien skal gerne lade os op, men det er individuelt, hvordan vi gør det. Tag udgangspunkt i, hvad du holder fri fra. Er du omgivet af mennesker, har du måske brug for alenetid - og omvendt. Er dit job meget stillesidden, har du måske brug for bevægelse. Er hverdagen meget travl, kan det være langsomhed, du har brug for. Mærk efter, hvad du selv har behov for.

5. Vær til stede i nuet
Lad være med at planlægge for meget i ferien - som en modsætning til hverdagens ofte stramme program. Vi har brug for at lave ingenting. Mange tænker, at man får mere ud af ferien, hvis man putter mere ind i den. Men det kan være bedre med en enkelt aktivitet på en uge frem for tre. En rejse kan godt være stressende for fx børnefamilier. Der, hvor vi virkelig trives, er når vi er til stede i nuet og giver slip mentalt. Det kan du ligeså godt gøre ved Vesterhavet som på Mallorca.

6. Hold fast i roen også efter ferien
Højsæson for stress er efter lange ferier. Hvis du går direkte fra hængekøjen til et oppisket tempo på arbejdet, er der reel risiko for at knække. Derfor gælder det om at få en rolig start. Der vil altid være meget, der skal samles op efter ferie – det kan tage nogle uger. Gå langsomt i gang. Begynd fx midt i ugen. Vær et godt eksempel for kollegerne: Tag den med ro, arbejd i fornuftigt tempo, gå hjem til tiden. Bidrag til at holde tempoet i et niveau, hvor I kan holde til det hele.

Læs om regler for ferie på sl.dk/ferie

Bliv medlem