Gå til indhold

Guide

5 gode råd: Sådan vender du bedst tilbage efter sommerferien

Vil du også hellere blive liggende på stranden fremfor at vende tilbage til hverdagens trummerum? Ekspert i positiv psykologi René Oehlenschlæger giver her fem gode råd til at vende tilbage til arbejdet med fornyet energi

22. august 2023

Artikel
Design uden navn.png
Få inspiration til at vende tilbage til arbejdet med fornyet arbejdsglæde

Forfatter: Signe Jacobsen

Foto: Colourbox

Efter en dansk sommer, der har budt på alt fra tørke til skybrud, er det endelig tid for de fleste til at vende tilbage til arbejdet. Hvis du er en af dem, der allerede ser med længsel mod efterårsferien, kan det være tid til at ruske lidt op i din arbejdsglæde. Ekspert i positiv psykologi René Oehlenschlæger giver følgende fem gode råd:

Råd 1 – tre ting, du glæder dig til

Det første råd udføres gerne, inden du kommer tilbage til arbejde. Er du allerede startet, kan du dog stadig opnå en positiv effekt.

– Skriv tre ting ned, du glæder dig til på dit arbejde. Det kan være at se dine kollegaer eller at høre, hvordan dine borgere har holdt sommerferie. Ved at skrive tingene ned, tvinger man sig selv til at kigge efter det positive, siger René Oehlenschlæger.

Kan du slet ikke forestille dig tre ting, der bliver gode, så justér dit ambitionsniveau.

– Det kan være, du ikke glæder dig til at komme tilbage til din chef, fordi du ikke kan lide vedkommende. Det er også okay. Det er ikke farligt. Så må du glæde dig over, at du har én god kollega, som du glæder dig til at se, siger René Oehlenschlæger.

Råd 2 – interessér dig for dine kollegaers ferie

Spørg ind til dine kollegaer, når I møder på arbejde igen. Spørg til, hvad de har lavet i sommerferien og lyt så interesseret til, hvad de siger.

– Når de er færdige med at fortælle deres historie, så spørg ind til noget mere. Bed dem om at uddybe cykelturen i bjergene eller campingturen til Skagen, siger René Oehlenschlæger.

Dine kollegaer vil helt sikkert synes, det er rart, at du oprigtigt interesserer dig for dem.

– Spørg dem, hvad der er sket af gode ting. Folk skal nok sige, hvis der er sket noget dårligt, så man kan lige så godt bede dem kigge efter det positive. Kontakttallet på det gode humør er højere end Corona, siger René Oehlenschlæger.

Råd 3 – det kedelige råd, du kender

Sov en time mere!

Gå i seng, før du plejer, så du er frisk og veludhvilet til din arbejdsdag. Det gælder alle årets dage, men især efter en lang ferie med sene sommeraftner kan det være vigtigt at få styr på sin døgnrytme.

– Sportsfolk har brug for at restituere, for at kunne præstere dagen efter. Det samme gælder folk, der arbejder. Socialpædagoger kan have et arbejde, der belaster både fysisk og mentalt. Begge dele kræver god søvn, før man kan præstere dagen efter, siger René Oehlenschlæger.

Råd 4 – tre ok ting fra dagen

– Nogle gange er vi meget ambitiøse og har glemt hverdagens trummerum. Hver dag er ikke fantastisk, og det er helt okay, siger René Oehlenschlæger.

Skriv derfor tre ok ting ned efter din arbejdsdag.

– Det kan være, at besøget hos en borger gik som planlagt, eller at du fik en kop grøn te i frokostpausen. Det er nemlig helt ok, siger han.

Råd 5 – gør det

Fælles for alle rådene er, at de skal udføres, for at de virker. Så simpelt er det.

– Du bliver ikke solbrændt af at tænke på at tage til Gran Canaria, du bliver nødt til rent faktisk at gøre det, siger René Oehlenschlæger.

Du behøver ikke implementere alle rådene fra den ene dag til den anden. Du kan starte med et eller to og stadig mærke en positiv effekt. Men de skal udføres for at virke.

God arbejdslyst!

 

Bliv medlem