Gå til indhold

Beskæftigelse

Arbejdsgiveren: Vi får lige så meget igen, som vi giver

Medarbejderne fra JAC Vestegnen er blevet en vigtig del af kulturen i IKEA, fortæller møbelhusets HR-partner

20. maj 2019

Artikel
Arbejdsgiver-IKEA-1.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Ricky John Molloy

I 10 år har IKEA haft et succesfuldt samarbejde med JAC Vestegnen, og i dag er medarbejderne fra JAC en integreret del af arbejdspladsen i Taastrup. De er med til årsfester, fejres ved jubilæer og deltager også i andre fælles arrangementer på arbejdspladsen.

Succesen skyldes blandt andet kulturen hos IKEA, hvor mangfoldighed og rummelighed er helt centrale værdier, forklarer HR-partner Asta Zacho.

– Alle mennesker er unikke, og alle kan bidrage til, at hjulene drejer rundt - også selv om man har særlige behov.

Det giver værdi både menneskeligt og arbejdsmæssigt, mener hun.

– Vores JAC-medarbejdere er en vigtig del af kulturen i IKEA. Det er motiverede medarbejdere. De tænker anderledes, de har et godt humør og de sætter en ære i det, de gør.

Asta Zacho fortæller, at JAC-medarbejderne betyder meget for de andre medarbejdere og er med til at gøre IKEA til en attraktiv arbejdsplads.

– Når man har kolleger med særlige behov, får man en større rummelighed, og man bliver mindet om, at man er med til at bidrage positivt til andres liv. Vi får lige så meget igen, som vi giver: Livsglæde og taknemmelighed, siger hun.

Savnet i weekenden
Når man spørger Asta Zacho, om der er ulemper ved at have JAC-medarbejdere ansat, lyder svaret:

– Det er, at vi ikke også må have dem i weekenden!

Forudsætningen for at få succes med et sådant samarbejde er ifølge HR-partneren, at mangfoldighed en naturlig del af kulturen på virksomheden, og at der er opbakning fra medarbejderne. Til gengæld behøver man ikke at være en kæmpe virksomhed som IKEA for at tage imod borgere i beskyttet beskæftigelse. Ingredienserne til en succes er: En klar forventningsafstemning, løbende samtaler og en socialpædagogisk indsats:

 – Modellen kunne ikke fungere uden socialpædagoger. Det kræver, at der er pædagogisk opbakning. Borgerne har brug for et sikkerhedsnet, en tryghed, siger Asta Zacho. 

Læs også

Job- og Aktivitetscenter Vestegnen, JAC Vestegnen, har en gruppe borgere, som hver dag arbejder i IKEA i Taastrup. Her hjælper de med at rydde op der, hvor IKEA tager imod varer, ligesom de også sørger for, at der altid er gule poser og blyanter til IKEAs kunder. Gruppen arbejder selvstændigt med støtte fra det pædagogiske personale efter behov.

Hør, hvad medarbejderen og socialpædagogen siger til samarbejdet.

Bliv medlem