Gå til indhold

Ferieregler

Ny ferielov: Sådan er din ferie sikret

Du kan roligt glæde dig til at holde ferie i 2020. Den nye ferielov betyder nemlig ikke, at du mister ferie. Læs her, hvad de nye ferieregler og overgangsordningen betyder for dig

6. januar 2020

Artikel
Ferie_1128x600.gif (2)

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Den nye ferielov, som netop er trådt i kraft, skaber usikkerhed blandt flere medlemmer. For betyder det nu, at man ikke kan holde ferie, som man plejer? Og betyder de indefrosne feriedage, at man mister sin optjente ferie?

Nej, lyder det korte svar på begge spørgsmål fra juridisk konsulent hos Socialpædagogerne Niels Nørby Pedersen:

– Der er ingen grund til bekymring. Overgangsordningen lyder indviklet, men i praksis vil langt de fleste slet ikke mærke noget til den. Alle vil have det samme antal feriedage, som de plejer, men for nogle vil det være en god ide at være ude i god tid med at planlægge sommerferie og efterårsferie i 2020, siger han.

Ferie i 2020
Frem til 30. april 2020 er alt, som det plejer. I løbet af 2018 har du optjent de feriedage, du skal bruge, og kan altså afholde ferie fuldstændig som du plejer.

I sommeren 2020 kan langt de fleste også holde sommerferie, som de plejer. For når vi når dertil, vil du have optjent 16,7 feriedage. Så hvis du holder tre ugers sommerferie, er der feriedage nok - for tre uger svarer til 15 feriedage.

6. ferieuge eller feriefridage
Hvis du gerne vil holde fire ugers sommerferie, skal du bruge 20 feriedage. Hvis du er offentligt ansat, kan du uden problemer holde fire ugers sommerferie, da du har din overenskomstsikrede 6. ferieuge.

Er du privatansat, kan du også have ret til nogle ekstra feriefridage ud over de fem uger, du har krav på efter ferieloven. Det vil enten fremgå af din overenskomst eller din ansættelseskontrakt. Disse dage kan du holde, når du vil i perioden fra 1. maj 2020 og resten af året, fx som en del af en fire-uger lang sommerferie.

Det samme gælder, hvis du vil holde efterårsferie i 2020. Her kan du også bruge din 6. ferieuge eller feriefridage - eller du kan få overført ferie, hvis du har det. Hvis du vil overføre ferie, kræver det en aftale med din leder.

– Ønsker du både at holde fire ugers sommerferie i 2020 og efterårsferie i oktober 2020, skal du bruge 25 feriedage. Så også her skal du sørge for at have reserveret så megen ferie, at du har feriedage nok, siger Niels Nørby Pedersen.

Indefrosset ferie
Når vi går fra det gamle system, hvor man har optjent ferie på forhånd til det nye system, hvor man optjener ferie undervejs, vil du pludselig stå med dobbelt så meget ferie som du plejer – 10 ugers ferie på et år. De fem uger, du har optjent efter den gamle regler - plus de fem uger, du får med de nye regler.

– Det ville være herligt for lønmodtagerne, men problematisk for arbejdsgiverne, hvis alle medarbejdere får 10 ugers ferie på et år. Så for at undgå dette er der lavet en ordning, så den optjente ferie fra de gamle regler indefryses i en fond og udbetales inklusiv forrentning, når du forlader arbejdsmarkedet, siger Niels Nørby Pedersen.

Du går ikke glip af ferie, selvom den indefryses, for med den nye ordning får du i stedet ferie efter de nye regler. Den såkaldte samtidighedsferie, hvor du løbende optjener 2,08 dage pr. måned, som du kan holde allerede når du har optjent dem.

Læs mere om feriereglerne på sl.dk/ferie

Bliv medlem