Gå til indhold

Landskonference

Er I en rummelig plejefamilie?

Måske tager du fejl, hvis du tror det. Læs hvorfor i dette interview med journalist og tidligere plejebarn, Kirsten Holm-Petersen, som du også kan møde på Familieplejernes Landskonference i maj

2. april 2019

Artikel
Kirsten Holm-Petersen_1128x600.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Kirsten Holm-Petersen glemmer ikke synet af en stor bradepande fyldt med hakket kød og krydderier.

– For min plejefamilie var den ret indbegrebet af hygge. For mig var det bare noget temmelig intetsigende mad. Hvis jeg skulle sige, hvad der var hygge, skulle det snarere være at dele en pose med farvede lakridspinde.
Kirsten Holm-Petersen fortæller historien som eksempel på, at alle de ritualer og symboler, der deles i en familie, ikke altid deles af plejebarnet. Ud over selv at være tidligere plejebarn er hun journalist og forfatter/redaktør til to bøger om anbringelser. Og oplægsholder på Familieplejernes Landskonference den 23. og 24. maj.

– I mit oplæg fortæller jeg om min bog ’Dean – Anbringelser, systemer og en helt særlig familie’. Den handler om den nu 19-årige dreng Deans historie med sammenbrudte anbringelser, så han i alt har boet i tre forskellige plejefamilier. Jeg har fået aktindsigt i hele hans sag og tilladelse af kommunen til at tale med alle de involverede professionelle – herunder plejefamilierne, fortæller Kirsten Holm-Petersen.

Kompleks sag
I bogen og oplægget på landskonferencen går hun tæt på årsagerne til sammenbruddene, der bl.a. handler om en – set med plejefamiliernes øjne – meget krævende familie og netværk omkring Dean.

– Det hele er meget komplekst, men det rejser blandt meget andet spørgsmålet om, hvad der egentlig skulle have været gjort for, at plejefamilierne kunne have rummet Dean og hans netværk.
Under researchen oplevede Kirsten Holm-Petersen, at noget af det, hun husker fra sin egen barndom i en plejefamilie også gjorde sig gældende i Deans historie.

– Plejefamilien havde oplevelsen af, at Dean altid sagde nej, når de spurgte, om han ville være med til at hygge. Og det handlede bl.a. om, at deres opfattelse af hygge lå meget langt fra Deans opfattelse af hygge. For Dean var hygge blandt andet at gå en tur i Amagercentret eller på Bakken. For plejefamilien var det at sidde sammen i sofaen og se fjernsyn.

Tilmeld dig landskonferencen

Familieplejernes Landskonference løber af stablen den 23. og 24. maj.
Tilmeldingsfristen er den 10. april.
Se program og meld dig til. 

Plejebarnets perspektiv
Kirsten Holm-Petersen opfordrer familieplejere til at sætte sig i plejebarnets sted. Hvordan ser plejefamilien ud set fra plejebarnets perspektiv?
– Det gælder om at være nysgerrig og undersøgende, siger hun.
Derfor mener hun heller ikke, at man kan besvare spørgsmålet om, hvorvidt man er en rummelig plejefamilie uden først at spørge: Hvad er en rummelig plejefamilie for mit plejebarn? Hvad skal der til for at hun eller han føler sig selv og det, han/hun kommer fra rummet hos os? 

Det gælder om at være nysgerrig og undersøgende.

Kirsten Holm-Petersen
Bliv medlem